Parówkowe kwiatki
" Parówkowe kwiatki"
Do zrobienia takich kwiatków potrzebujemy grube parówki wieprzowe i czarne oliwki.
Taką parówke kroimy na pół , nacinamy następnie ją do połowy trzykrotnie tak by po ugotowaniu utworzył się kwiat.
Parówki gotujemy w zupie akurat gotowanej dla rodzinki lub w warzywnym bulionie około 10 minut.
Oliwki nabijamy na połowe wykałaczki i wbijamy w ugotowaną parówkę. Dekorujemy listkami bazylii lub natką pietruszki.
Tu propozycja podania kwiatków ze zupą .
Zupa fasolowa z parówką.
1/2 kg fasoli jaś
1,5 bulionu drobiowgo może być z kostki
5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostke tak by był jeden głęboki talerz
1 marchewka i pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
1 parówka drobno pokrojona w kosteczkę
opcjonalnie 2 parówki na kwiatki
1 łyżeczka Kucharka
papryka mielona do smaku
pieprz czarny świeżomielony do smaku.
1 liść selera
1 biała cebula
50 g margaryny
Fasole moczymy przez noc w wodzie .
Na drugi dzień gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem bulionu.
Gdy będzie półmiękka dodajemy startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na margarynie.
Wlewamy do zupy.
Gotujemy około 5 minut.
Dodajemy pokrojoną parówkę i opcjonalnie parówki przygotowane na kwiatki.
Gdy rozwiną "płatki" wyciągamy je łyżką cedzakową .
Doprawiamy zupe pieprzem, papryką i Kucharkiem.
Smacznego.