Parówkowe kwiatki

Opublikowano: 06.03.2012
Autor: IZABELA29
Parówkowe kwiatki
Kolejna propozycja by dziecko chętnie zjadło np.zupę lub tylko parówkę ze świeżym pieczywem.

Parówkowe kwiatki

                                               


                                                              " Parówkowe kwiatki"

 

 

Do zrobienia takich kwiatków potrzebujemy grube  parówki wieprzowe i czarne oliwki.

Taką parówke kroimy na pół , nacinamy następnie ją  do połowy trzykrotnie tak by po ugotowaniu utworzył się kwiat.

Parówki gotujemy w zupie akurat gotowanej dla rodzinki lub w warzywnym bulionie około 10 minut.

Oliwki nabijamy na połowe wykałaczki i wbijamy w ugotowaną parówkę. Dekorujemy listkami bazylii lub natką pietruszki.

 

 

Tu propozycja podania kwiatków ze zupą .

 

 

Parówkowe kwiatki

 

                                                       


                                                         Zupa fasolowa z parówką.

 

 

1/2 kg fasoli jaś

1,5 bulionu drobiowgo może być z kostki

5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostke tak by był jeden  głęboki talerz

1 marchewka  i pietruszka starta na tarce o dużych oczkach

1 parówka drobno pokrojona w kosteczkę

opcjonalnie 2 parówki na kwiatki

 1 łyżeczka Kucharka

papryka mielona do smaku

pieprz czarny świeżomielony do smaku.

1 liść selera

1 biała cebula

50 g margaryny

 

 

Fasole moczymy przez noc w wodzie .

Na drugi dzień gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem bulionu.

Gdy będzie półmiękka dodajemy startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na margarynie.

Wlewamy do zupy.

Gotujemy około 5 minut.

Dodajemy pokrojoną parówkę i opcjonalnie parówki przygotowane na kwiatki.

Gdy rozwiną "płatki" wyciągamy je łyżką cedzakową .

Doprawiamy zupe pieprzem, papryką i Kucharkiem.

 

 

Smacznego.

 

Parówkowe kwiatki

 

 

Parówkowe kwiatki

 

prymat