Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka-smaczna i zdrowa

Papryka to świetne warzywo- wzmacnia odporność i poprawia koloryt naszej zmęczonej skóry. Jesienią jest najsmaczniejsza, dlatego warto jeść ją bez ograniczeń.

Papryka-smaczna i zdrowa

źródło:http://www.google.pl/imgres?q=papryka&num=10&hl=pl&client=firefox-a&hs=scL&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=641&tbm=isch&tbnid=DmNPzSVNNAZR5M:&imgrefurl=http://zonki2011.blox.pl/html 


Niesamowite właściwości papryki związane są niewątpliwie z jej kolorem, gdyż to właśnie barwa mówi nam co cennego się w niej kryje. Polecam łączenia wszystkich w jednym daniu, jest to nie tylko przyjemność kulinarna, zachwyca również oko i daje nam wiele pożytku dla zdrowia.


Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.

 

Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.


Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.

Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.


Papryki ostre - jalapeno, chili, habanero mają właściwości antyrakowe. Nie należy ich jednak spożywać w nadmiarze, gdyż może prowadzić to do raka żołądka.

Ciekawy jest fakt, iż papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci w  trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie oraz suszenia) cennej witaminy C.

Wszystkie odmiany papryki możesz zamrozić, marynować i suszyć i zapewnić sobie witaminy przez cały rok.




Oto moje propozycje:


Szybkie leczo

 

Składniki:


400 gram kiełbasa

3 sztuki cebula

200 gram papryka czerwona

200 gram pieczarki

100 gram bakłażan

100 gram koncentrat pomidorowy

Sól

pieprz

 papryka ostra


 Papryka-smaczna i zdrowa

 

Smażymy osobno pieczarki, paprykę, kiełbasę(pokrojoną w połówki). Mieszamy wszystko razem dodajemy bakłażana. Dusimy wszystko aż bakłażan całkowicie sie rozpadanie. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku.

Papryka faszerowana


Składniki:


4 sztuki papryka

2 woreczki ryż

400 gram mięso mielone

3 łyżki koncentrat pomidorowy

Sól

pieprz

100 gram pieczarki


Papryka-smaczna i zdrowa


Paprykę myjemy, odcinamy górę z ogonkiem. Drążymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na odrobinie oliwy. Podsmażamy mięso z posiekaną cebulką, dodajemy pieczarki, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Faszerujemy papryki i przykrywamy je czapeczkami. Zapiekamy w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok 30-40minut.


 Potrawka z kurczaka ze śliwką i papryką

 

Składniki:


500 gram pierś z kurczaka

100 gram papryka czerwona

20 gram śliwki suszone

10 ml oliwa

Sól

pieprz

chili


Papryka-smaczna i zdrowa


Na oliwie podsmażamy piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę, dusimy je następnie ze śliwkami i usmażoną drobno pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym i żurawiną.
Smacznego!


Sałatka z  makaronem z  zupek chińskich.


Składniki:


3 sztuki zupka chińska ostra

1 puszka kukurydza w puszce

1 sztuka papryka czerwona

4 łyżki sos czosnkowy wg. mojego przepisu


Papryka-smaczna i zdrowa

 

Makaron zalewamy 1/3 wody(wg. przepisu) doprawiamy do smaku(przyprawami z opakowania).Gdy makaron napęcznieje dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i sosik.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!


Sałatka z kebabem

 

Składniki:


500 gram pierś z kurczaka

10 gram przyprawa do gyrosa

100 gram olej sezamowy

200 gram kapusta pekińska

100 gram papryka czerwona

100 gram feta

200 gram Kukurydza z Puszki

100 gram majonez

100 gram sos czosnkowy

 Sól


Papryka-smaczna i zdrowa


Mieszamy ze sobą odsączone warzywa z puszki, pokrojoną pekinkę, paprykę i fetę. Smażymy kurczaka zamarynowanego uprzednio w oleju sezamowym i przyprawie do gyrosa.(najlepiej jak marynuje sie ok 3 godzin).kroimy go w drobną kosteczkę i mieszamy przestudzonego z warzywami, majonezem i sosem czosnkowym(najlepiej wg mojego przepisu-zamieściłam go już wcześniej) doprawiamy całość do smaku.


Sałatka fasolkowa przekładana sosem czosnkowym

 

Składniki:


200 gram fasolka szparagowa

2 sztuki papryka czerwona

1 sztuka cebula

100 ml jogurt naturalny

 5 ząbków czosnek

2 łyżki majonez

2 łyżeczki przyprawa uniwersalna Kucharek


Papryka-smaczna i zdrowa


Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
Na dnie przezroczystej miski wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę ,następnie poszatkowaną cebulkę, następnie pierwszą porcję sosu(jogurt+ majonez+ czosnek) następnie fasolkę i resztę sosu czosnkowego dekorujemy przyprawą uniwersalną.
Smacznego!


Przystawka z papryką i dynią

 

Składniki:


1 opakowanie ciasto francuskie

1 sztuka papryka czerwona

dynia

mozzarella 

Sól

pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

1 łyżka mąka


Papryka-smaczna i zdrowa

Ciasto francuskie docinamy wg uznania(u mnie poręczne i sprytne kwadraciki).Na wierzch układamy panierowaną w mące(z przyprawami) dynię(pokrojoną w małe kawałeczki),kawałki czerwonej papryki, mozzarelli. Dekorujemy listkami bazylii. Zapiekamy do momentu zrumienienia.

 

Zaproście więc to cudowne warzywo do swojego codziennego menu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak