Papryka-smaczna i zdrowa

źródło:http://www.google.pl/imgres?q=papryka&num=10&hl=pl&client=firefox-a&hs=scL&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=641&tbm=isch&tbnid=DmNPzSVNNAZR5M:&imgrefurl=http://zonki2011.blox.pl/html
Niesamowite właściwości papryki związane są niewątpliwie z jej kolorem, gdyż to właśnie barwa mówi nam co cennego się w niej kryje. Polecam łączenia wszystkich w jednym daniu, jest to nie tylko przyjemność kulinarna, zachwyca również oko i daje nam wiele pożytku dla zdrowia.
Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.
Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.
Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.
Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.
Papryki ostre - jalapeno, chili, habanero mają właściwości antyrakowe. Nie należy ich jednak spożywać w nadmiarze, gdyż może prowadzić to do raka żołądka.
Ciekawy jest fakt, iż papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci w trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie oraz suszenia) cennej witaminy C.
Wszystkie odmiany papryki możesz zamrozić, marynować i suszyć i zapewnić sobie witaminy przez cały rok.
Oto moje propozycje:
Szybkie leczo
Składniki:
400 gram kiełbasa
3 sztuki cebula
200 gram papryka czerwona
200 gram pieczarki
100 gram bakłażan
100 gram koncentrat pomidorowy
Smażymy osobno pieczarki, paprykę, kiełbasę(pokrojoną w połówki). Mieszamy wszystko razem dodajemy bakłażana. Dusimy wszystko aż bakłażan całkowicie sie rozpadanie. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
Papryka faszerowana
Składniki:
4 sztuki papryka
2 woreczki ryż
400 gram mięso mielone
3 łyżki koncentrat pomidorowy
100 gram pieczarki
Paprykę myjemy, odcinamy górę z ogonkiem. Drążymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na odrobinie oliwy. Podsmażamy mięso z posiekaną cebulką, dodajemy pieczarki, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Faszerujemy papryki i przykrywamy je czapeczkami. Zapiekamy w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok 30-40minut.
Potrawka z kurczaka ze śliwką i papryką
Składniki:
500 gram pierś z kurczaka
100 gram papryka czerwona
20 gram śliwki suszone
10 ml oliwa
Na oliwie podsmażamy piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę, dusimy je następnie ze śliwkami i usmażoną drobno pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym i żurawiną.
Smacznego!
Sałatka z makaronem z zupek chińskich.
Składniki:
3 sztuki zupka chińska ostra
1 puszka kukurydza w puszce
1 sztuka papryka czerwona
4 łyżki sos czosnkowy wg. mojego przepisu
Makaron zalewamy 1/3 wody(wg. przepisu) doprawiamy do smaku(przyprawami z opakowania).Gdy makaron napęcznieje dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i sosik.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Sałatka z kebabem
Składniki:
500 gram pierś z kurczaka
10 gram przyprawa do gyrosa
100 gram olej sezamowy
200 gram kapusta pekińska
100 gram papryka czerwona
100 gram feta
200 gram Kukurydza z Puszki
100 gram majonez
100 gram sos czosnkowy
Mieszamy ze sobą odsączone warzywa z puszki, pokrojoną pekinkę, paprykę i fetę. Smażymy kurczaka zamarynowanego uprzednio w oleju sezamowym i przyprawie do gyrosa.(najlepiej jak marynuje sie ok 3 godzin).kroimy go w drobną kosteczkę i mieszamy przestudzonego z warzywami, majonezem i sosem czosnkowym(najlepiej wg mojego przepisu-zamieściłam go już wcześniej) doprawiamy całość do smaku.
Sałatka fasolkowa przekładana sosem czosnkowym
Składniki:
200 gram fasolka szparagowa
2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka cebula
100 ml jogurt naturalny
5 ząbków czosnek
2 łyżki majonez
2 łyżeczki przyprawa uniwersalna Kucharek
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
Na dnie przezroczystej miski wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę ,następnie poszatkowaną cebulkę, następnie pierwszą porcję sosu(jogurt+ majonez+ czosnek) następnie fasolkę i resztę sosu czosnkowego dekorujemy przyprawą uniwersalną.
Smacznego!
Przystawka z papryką i dynią
Składniki:
1 opakowanie ciasto francuskie
1 sztuka papryka czerwona
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżka mąka
Ciasto francuskie docinamy wg uznania(u mnie poręczne i sprytne kwadraciki).Na wierzch układamy panierowaną w mące(z przyprawami) dynię(pokrojoną w małe kawałeczki),kawałki czerwonej papryki, mozzarelli. Dekorujemy listkami bazylii. Zapiekamy do momentu zrumienienia.
Zaproście więc to cudowne warzywo do swojego codziennego menu.