Jakie jaja na Wielkanoc?
Jajka kupowane przez nas w sklepie posiadają obecnie oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje nas o:
wielkości jajek,
sposobie chowu kur,
kraju pochodzenia,
producencie.
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:
S małe, waga poniżej 53g
M średnie, waga 53g - 63g
L duże, waga 63-73g
XL bardzo duże, waga powyżej 73g
Na jajach możemy znaleźć kod, który ma postać: X-YY-AABBCCDD
X
Oznacza sposób w jaki chowane są kury:
0 ekologiczny
1 wolnowybiegowy
2 ściółkowy
3 klatkowy
YY
Jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).
AABBCCDD
Ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:
AA - kod województwa,
BB - kod powiatu,
CC - kod zakresu działalności,
DD - kod firmy.
Jakie jaja kupować?
Kupując jajka warto zwrócić uwagę na to w jaki sposób kury są hodowane. Ważna jest również wielkość no i niestety cena.
W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem.
Chów ekologiczny
Kury karmione są w naturalny, ekologiczny sposób oraz wypuszczane na świeże powietrze. Zapewnia kurom najbardziej przyzwoite warunki życia. Jajka od tych kur są niestety najdroższe.
Chów wolnowybiegowy
Kury wypuszczane są na świeże powietrze i karmione w naturalny, ale nie ekologiczny sposób.
Chów ściółkowy
Kury są trzymane w hali, nie w klatkach. Często jednak są bardzo stłoczone, by zmaksymalizować dochód.
Chów klatkowy
Kury są trzymane przez cały czas ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny. Co za tym idzie skandaliczne warunki życia.
Niedługo Wielkanoc może to odpowiedni czas by pomyśleć jakie jaja kupujemy.Zachęcam do odrobiny empatii.