Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Święto Halloween wywodzi się z pogańskiego, celtyckiego obyczaju All Hallow\'s Eve. W XIXw przywędrowało do Stanów Zjednoczonych gdzie do dziś jest obchodzone najhuczniej. W ten dzień w Irlandii palono ogniska oraz odprawiano modły za dusze zmarłych. Najbardziej popularnym symbolem tego święta obok duchów, wampirów, czarownic, jest niewątpliwie lampion zrobiony z DYNI.

 

Wielkimi krokami zbliża się moje ulubione święto- Halloween. Postanowiłam, że zarażę nim swoją rodzinę i znajomych i tak przystąpiłam do działania:)

 

Zaczęłam oczywiście od DYNI.

(Dynia dobrze wpływa na wzrok, serce, odchudzanie, obniża ciśnienie-NIC TYLKO JEŚĆ)

 

Oto efekt mojej pracy:

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo


HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo 

Jak widać na zdjęciu synek musiał zbadać co to za stworek zamieszkał w jego domu:)

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Zamiast zwykłego otworu z "czapeczką" cudowna gwiazdka

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Jeśli Halloween to nie może zabraknąć nietoperza:)

 

Następnie zabrałam się za wykorzystanie "wnętrzności"

 

Misie czekoladowe z Dynią: 

 

2,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

3 łyżki kakao

1 i ¼ szklanki dyni

3 jajka

¼ szklanki oleju

Kawałki czekolady

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Dynię obierz, wydrąż farfocle z pestkami i pokrój na kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Zmiksuj ostudzoną dynię z jajkami i olejem. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki. Połącz obie konsystencje i wymieszaj. Nakładaj do foremek ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż kawałki czekolady i lekko wepchnij je w ciasto. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.

 

Zupa dyniowa:


1 kg obranej i pokrojonej na dowolnej wielkości kawałki dynię
 około 2 litrów rosołu, bulionu lub ostatecznie kostki rosołowej
 5 czubatych łyżek tartego ostrego sera
 5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego
 2 cebule
 sól
 pieprz czarny mielony
 czubata łyżka masła

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

lub

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do rosołu wkładam obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, troszkę soli i pieprzu. Całość gotuję około 40 minut pod przykryciem. Następnie miksuje całość i dodaje koncentrat pomidorowy. Stawiam z powrotem na gaz i wsypuje ser-mieszam. Doprawiam. Podaję z tartym serem i/lub z jogurtem naturalnym.


Smażone, dyniowe kawałeczki:


1/2 kg dyni

100g mąki

Przyprawy: papryka, sól, pieprz, curry

Olej do smażenia

 

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo 

 

Dynie kroimy na kawałeczki, panierujemy w mące z dodatkiem ulubionych przypraw i smażymy aż zmięknie na gorącym oleju.

 

Przystawka z dyńką


ciasto francuskie

kawałki dyni

mozzarella

bazylia(świeże listki)

papryka czerwona

przyprawy:

curry,sól,pieprz zmielony kolorowy.

łyżka mąki

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

Ciasto francuskie docinamy wg uznania(u mnie poręczne i sprytne kwadraciki).Na wierzch układamy panierowaną w mące(z przyprawami) dynię(pokrojoną w małe kawałeczki),kawałki czerwonej papryki,mozzarelli.Dekorujemy listkami bazylii.Zapiekamy do momentu zrumienienia.



A to moje małe urwisy:

 

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo 

 

Duchy, zjawy i upiory,
Diabły, strzygi, inne zmory,
Dzisiaj ze swych grobów wstają
i do Twoich drzwi pukają,
Jeśli nie chcesz ich się bać,
Musisz im cukierka dać.

 

 

 HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

 

 

 

My jesteśmy straszne zmory,
Bardzo groźne z nas upiory,
Jeśli nie chcesz się nas bać,
musisz nam cukierka dać.

HALLOWEEN-dyniowe szaleństwo

 

Miłej zabawy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak