Papryka po bułgarsku w polskim wydaniu.
Papryka po bułgarsku
Składniki :
1 papryka czerwona,
1 łyżka orzechów włoskich pokruszonych,
30 g sera żółtego
1 jajko,
pieprz czarny Prymat do smaku,
sól ziołowa Prymat do smaku,
świeża natka pietruszki,
5 g margaryny
Paprykę czerwoną myjemy i osuszamy.
Kładziemy na folii aluminiowej i wsadzamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części .
Kładziemy je na wyłożonej folią blaszce.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a jajko wbijamy do miseczki.
Jajko łączymy z serem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Do każdego kawałka papryki wlewamy porcje masy jajeczno serowej.
Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Na wierzch kładziemy plaster zimnej margaryny.
Wstawiamy na 10 minut w temp 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Można zjeść z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego.
Proste danie też może być efektowne i pyszne.