Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pancakes, czyli alternatywa dla racuchów

Pierwszy raz się za nie zabrałam. Powód? Dość prozaiczny- butelka syropu klonowego, która trafiła w moje ręce :)

Przepis znalazłam w numerze „Palce lizać” zatytułowanym „Amerykańskie śniadania”. Zmniejszyłam ilość masła i proszku do pieczenia, a żeby były bardziej puszyste ubiłam pianę z białek.

Chciałam zjeść je po prostu polane syropem klonowym, ale można zrobić do nich jakiś ciekawy sos, karmelowy lub czekoladowy, dodać owoce, czy na co tylko mamy akurat ochotę. Moje Pancakes wyszły bardzo smaczne, polecam :)

 

Składniki:

2 szklanki mąki

Łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

Jajko

1 i ¼ szklanki mleka

3/4  szklanki maślanki

50g  masła

Szczypta soli

 

 

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W rondelku roztapiamy masło i studzimy. Oddzielamy białko od żółtka i z samego białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy sztywną pianę.

Żółtko łączymy z mlekiem, maślanką i roztopionym masłem. Mieszamy mikserem, stopniowo dosypując suche składniki. Miksujemy aż powstanie gładka, jednolita masa. Na samym końcu dodajemy pianę z białka i całość mieszamy łyżką.

Na suchej patelni smażymy niewielkie placuszki. Jak na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki- wtedy odwracamy na drugą stronę. Podajemy polane syropem klonowym.


Pancakes, czyli alternatywa dla racuchów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak