Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pana cotta z galaretką z owoców leśnych

Pyszna. Delikatna. Aksamitna.

Pana cotta z galaretką z owoców leśnych


Składniki na 4 porcje

  • pełna szklanka mleka
  • mała kremówka (opakowanie 200g)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego

 

Galaretka:

  • szklanka nektaru z owoców leśnych
  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • parę łyżek gorącej wody

 

Najpierw należy przygotować pana cottę:

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wlewamy mleko, kremówkę, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt i podgrzewamy, mieszając. Gdy mieszanka będzie już ciepła, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Przelewamy do 4 salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce, by deser stężał.

Jeśli nasza pana cotta jest już gotowa to nadszedł czas na galaretkę. W tym celu w kilku łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę, a sok lekko podgrzewamy. Gdy będzie już ciepły to wlewamy żelatynę, mieszamy i przelewamy na pana cottę. Znów odstawiamy w chłodne miejsce.

Tak przygotowany deser można ozdobić bitą śmietaną, czekoladą czy owocami (u mnie czekoladowe serduszka).

Smacznego! :)

 

Pana cotta z galaretką z owoców leśnych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak