Składniki na 4 porcje
- pełna szklanka mleka
- mała kremówka (opakowanie 200g)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
Galaretka:
- szklanka nektaru z owoców leśnych
- 1.5 łyżeczki żelatyny
- parę łyżek gorącej wody
Najpierw należy przygotować pana cottę:
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wlewamy mleko, kremówkę, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt i podgrzewamy, mieszając. Gdy mieszanka będzie już ciepła, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Przelewamy do 4 salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce, by deser stężał.
Jeśli nasza pana cotta jest już gotowa to nadszedł czas na galaretkę. W tym celu w kilku łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę, a sok lekko podgrzewamy. Gdy będzie już ciepły to wlewamy żelatynę, mieszamy i przelewamy na pana cottę. Znów odstawiamy w chłodne miejsce.
Tak przygotowany deser można ozdobić bitą śmietaną, czekoladą czy owocami (u mnie czekoladowe serduszka).
Smacznego! :)