Paluszki ziemniaczane wg Kazia

Opublikowano: 07.02.2013
Autor: IZABELA29
Paluszki ziemniaczane wg Kazia
Paluszki ziemniaczane doskonałe jako samodzielny posiłek a z dodatkiem dowolnej surówki może stanowić danie główne.

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 

 1 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych,
    1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka,
    2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej,
    1 łyżeczka majeranku Prymat,
    1/2 łyżeczki kucharka,
    bułka tarta 
    3 jajka do obmaczania,
    olej do smażenia,
    keczup jako dodatek

 

 

Ziemniaki gotujemy . Przeciskamy przez praskę do miski ,a następnie przekładamy je do garnka w którym je gotowaliśmy.

Nożem kreślimy krzyż zaznaczając 4 równe części. 

 

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 

Jedna część ziemniaków wyjmujemy i kładziemy obok.

Do dołka po 1/4 ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną do ich wysokości . 

 

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 

 

Dodajemy jajka, przyprawy i ręką mieszamy by powstała jednolita masa.

Ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na mniejsze kawałki.

Wałkujemy na rulonik o średnicy około 2 cm ,a następnie kroimy je na długość 5 cm. 

 

 

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 

Gotowe maczamy w rozmąconym jajku.

Następnie w bułce tartej obtaczamy z każdej strony.

I tak gotowe paluszki smażymy z obu stron  na rumiano. 

 

Paluszki ziemniaczane wg Kazia

 


Z tego względu,że dużo ich wyszło czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie. 

 

Podajemy z keczupem lub dowolnym sosem majonezowym.

 

                                                  Paluszki ziemniaczane wg Kazia

Napisałam ,że przepis wg mojego taty ponieważ usłyszał go w radio i mi powtórzył tylko podstawowe składniki ziemniaki ,bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i kazał usmażyć .
Ja dopracowałam go i wyszło smaczne danie dla dzieci.
Zajadały ze smakiem.

prymat