Owoc w mięsie

Opublikowano: 14.09.2013
Autor: IwonaDD
Owoc w mięsie
Mięsa i owoce to dobrana para, wiedzą o tym miłośnicy kuchni staropolskiej, jak i ci, którzy lubią urozmaicać nimi dania. Suszone, świeże czy też z zalewy, nasze rodzime czy egzotyczne, owoce w każdej postaci nadadzą mięsnym kęskom odrobiny słodyczy i soczystości;
         Połaczenia mięsa i owoców znane jest od wieków, chyba każdy z nas miał przyjemność spotkać na polskich stołach schab z jabłkami, pieczeń ze śliwką, pasztet z żurawiną czy bardziej współczesny kurczak w ananasach; Zarówno w kuchni staropolskiej, jak i światowej takich kombinacji jest wiele, co kraj to obyczaj i co kraj inny owoc, nic nie stoi jednak na przeszkodzie by poeksperymentować i odnaleźć własną wersję mięsa, przypraw i ulubionych owoców;
Owoce w mięsie nadają mu odrobiny słodyczy, czasem kwaskowego posmaku oraz utrzymują wilgotność podczas pieczenia, dzięki czemu mięso jest soczyste;
Odpowiednio doprawione połaczenia mięsa z owocami potrafi zachwycić niejedno podniebienie;
Ciekawość, nowy smak, urozmaicenie codzienności, jest wiele argumentów, które przemawiają za tym by choć raz wypróbować ulubione połaczenie mięsa i owoców na drugie danie;
         A tymczasem ja zapraszam was na moją wersję owocowo-mięsnej kolacji...
 
Kurczak pieczony w winogronach
 




 
Przepis KPK - tutaj 
Składniki:
Kurczak (cały ) ok 1 kg ,
300g winogrona (białe i fioletowe) ,
1 łyżka curry,
1 łyżka papryka słodka mielona,
1 łyżka chili mielone,
sól do natarcia,
2-4 łyżki oleju,
1 szt cebula,
3-5 szt (małe) ziemniaki (opcjonalnie),
 Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę czyli : mielone chili, paprykę słodką i curry wymieszać z 2-3 łyżkami oleju;
2.Kurczaka opalić na ogniem ( jeśli trzeba), opłukać i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć solą, potem przygotowaną wcześniej marynatą ( również w środku);
3.Do środka kurczaka włożyć garść winogron i kilka plaserków cebuli;
4.Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć kilkoma plastrami cebuli i resztą winogron; zamknąć szczelnie rękaw i odłożyć kurczaka na 1-2h do lodówki;
5.Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić wcześniej przygotowanego kurczaka, w tym momencie można również dołożyć do formy kilka całych, małych i obranych ze skórki ziemniaków;
6.Piec 1h, ostatnie 10 minut otworzyć rękaw by skórka mogła się zarumienić;
7.Upieczonego kurczaka kroić na kawałki, podawać w towarzystwie winogron w sosie oraz ziemniaków ( opcjonalnie) lub chleba; Smacznego!

A jeśli wolicie bardziej tradycyjne mięsno-owocowe wydania to zapraszam na :
                              Schab pieczony w jabłkach
 

        Przepis KPK - tutaj     
Samcznego!
Z pozdrowieniami
Iwona 

prymat