Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Otrębowe muffinki (babeczki) z bananem i cynamonem

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 28 ABSOLUTNY HIT! Idealna przekąska dla wszystkich tych, którzy są na diecie lub po prostu pragną jeść zdrowiej. Babeczki są mięciutkie niczym puszek, cudnie pachnące bananem i cynamonem, leciutkie i słodkie. Jak dla mnie są idealne! Spróbujcie, nie pożałujecie!

Otrębowe muffinki (babeczki) z bananem i cynamonem


Składniki (na 6 babeczek):

  • 6 łyżek otrąb
  • łyżka miodu
  • odrobina słodzika (można pominąć i dać ciut więcej miodu)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka kakao
  • duży dojrzały banan


W miseczce łączymy otręby z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Banana rozgniatamy widelcem.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli; dodajemy żółtka i znów miksujemy. Następnie miód (mieszamy delikatnie), składniki suche (otręby, kakao, proszek, cynamon, słodzik) i rozgniecionego banana i jogurt. Delikatnie miksujemy i przekładamy do foremek. Ja foremki lekko natłuściłam masłem i posypałam mąką pełnoziarnistą, żeby muffinki się nie przykleiły.
Pieczemy około 20 minut w 185 st.
Pychotka!
Ja schomikowałam wczoraj dwie i zjadłam dziś z kawą zbożową. Ach!

 

Otrębowe muffinki (babeczki) z bananem i cynamonem

ziutula
ziutula 21.01.2013 00:24
choć nie mam diety, spróbuję upiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak