Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki :)

Ciężko im się oprzeć! Warto zakupić specjalną patelnię do robienia "skorupek", wyjdą wtedy idealnie.

Orzeszki :)


Ciasto:

1.5 żółtka

1.5 szkl mąki

1/4 szkl cukru

120g rozpuszczonej margaryny

szczypta soli


Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce.

Ciastem wyłożyć wysmarowane masłem foremki lub specjalną patelnię do wypiekania orzeszków i piec około 5 min w 175o.


Masa orzechowa:

80g masła

120g zmielonych orzechów

żółtko

80g pudru

łyżeczka spirytusu

1 łyżka kakao


Rozetrzeć widelcem wszystkie składniki.

Masą napełniać wystudzone skorupki orzeszków.

agatajar 02.02.2013 13:42
Pamiętam te orzeszki z dzieciństwa .Obowiązkowo były na każdym weselu i komunii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak