Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

Pyszne!

Oponki serowe


Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

  • 250g twarogu
  • 250g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do obtoczenia)

 

Ser dokładnie mielimy, dodajemy do niego żółtka, cukier i miksujemy. Wlewamy ocet, śmietanę i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i szklanką wykrawamy kółeczka. Nakrętką od butelki lub małym kieliszkiem wykrawamy środki.

Nagrzewamy mocno olej i smażymy oponki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i maczamy w cukrze pudrze.

Mmm pycha!

 

Oponki serowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak