Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób

Opublikowano: 25.01.2017
Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób
W kuchni wśród tradycyjnych zup nie musi wiać nudą. Wystarczy kilka nowych smakowych dodatków i powstaje całkowicie ciekawy smak!

Uwielbiam zupy, bynajmniej teraz w okresie zimowych kiedy to potrzebujemy porządnej dawki rozgrzewki. Poniżej zebrałam kilka przepisów na moje ulubione polskie zupy. Oczywiście lekko je zmodyfikowałam i dodałam coś od siebie. Pomidorowa wyśmienicie smakuje z zapieczoną cukinią i słonym serem feta. Smak jest rewelacyjny. Klopsową osłodziłam tartą marchewką a do jarzynowej dodałam nowe warzywo kalerosse (połączenie jarmużu i brukselki) oraz ugotowane na twardo jajko. Bardzo aromatyczną zupa jest też zupa z białych warzyw, w której połączyłam warzywa własnie o tym kolorze. Tak więc do dzieła i próbujcie! Smacznego!

Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią

Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób

 

1,5 litra wody
1 porcja rosołowa
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Kilka gałązek natki pietruszki
190 g przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
½ cukinii
100 g sera feta
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Ostra czerwona papryka
100 g ryżu

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy na talerze. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku każdego talerza układamy ser feta a po bokach natkę pietruszki.

Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse

Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób

 

1,5 l bulionu drobiowego
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
1 por (biała część)
2 marchewki
Kawałek korzenia selera
1 korzeń pietruszki
½ pęczka natki pietruszki
½ główki kalafiora
100 g kalerosse
7 brukselek
3 ziemniaki
4 jajka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
2 łyżki śmietany 18%


Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami wywaru śmietaną. Podajemy z ugotowanymi połówkami jajka.

Zupa z białych warzyw

Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób

 

1,5 l wody
2 skrzydełka drobiowe
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżeczka przyprawy do zup
1 por (biała część)
7 pieczarek
2 korzenie pietruszki
¼ korzenia selera
1 główka kalafiora
1 cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej


Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa klopsowa z tartą marchewką

Tradycyjne zupy podane w nietradycyjny sposób

 

300g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól
Pieprz
500 g ziemniaków
1 duża marchew
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżek przyprawy typu Kucharek
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
5 łyżek octu
2 litry wody

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Kucharka. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną. Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.

prymat