Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet- francuski przysmak

Z pewnością można stwierdzić, że omlet znają chyba wszyscy. Świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację, a jego wykonanie zajmuje kilka chwil.

Omlet jest potrawą uniwersalną.  Można przyrządzać go na sposób wytrawny, stosując farsze mięsne lub warzywne, a także na słodko -  z konfiturą lub owocami.  Do gotowej masy jajecznej dodać można  starty ser żółty, wędlinę, boczek, zioła itp., według własnych upodobań.  Ponadto omlet jest potrawą lekkostrawną, tolerowaną przez osoby mające problemy żołądkowe.

Francuzi zwracają uwagę, iż omlet by smakował wyśmienicie, musi być odpowiednio przygotowany. Przede wszystkim powinien być pulchny. Należy smażyć go na gorącym tłuszczu  (najlepiej maśle)  uważając na jego brzegi, które mają tendencję do szybkiego przypalania się. Smażyć należy na średnim ogniu, by omlet nie ściął się zbyt szybko. Jest gotowy, gdy spód jest zrumieniony, a wierzch miękki i pulchny. Ideałem omletu jest omlet z trzech jaj, podany na gorąco, prosto z patelni.

Poniżej przedstawiam przepisy na omlety wykonane oczywiście według wskazówek francuskich mistrzów :)

Omlet z pieczarkami

Omlet- francuski przysmak

Składniki:

3 jajka
łyżka mąki
2 łyżki mleka
pieprz, sól
pieczarki 20-30 dag
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki usmażyć na maśle lub oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jajka ubić z mąką i mlekiem,dodać pietruszkę, przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Podawać złożonego na połowę, wypełnionego usmażonymi pieczarkami. Podawać z warzywami.

 Omlet z boczkiem, grzankami i serem

Omlet- francuski przysmak

Składniki:

3 jajka
3 łyżki mleka
sól
1-1,5 kromki chleba
kawałek startego żółtego sera
10 dag boczku wędzonego
kawałek masła
natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w kostkę i smażyć bez dodatku tłuszczu, pod koniec smażenia dodać pokrojone w drobną kostkę kromki chleba. Chwilę razem smażyć.

2. Jajka rozbić, dodać szczyptę soli i mleko, razem wymieszać. Do jajek dodać boczek wraz z grzankami z chleba oraz starty ser. Całość wlać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu, do czasu, aż jaja się zetną. Podawać posypany natką pietruszki.

 

kasiek@
kasiek@ 15.01.2016 07:06
Uwielbiam omlety,zazwyczaj robię je na słodko ale może już czas spróbować innej odsłony:)
MałaMi89 09.01.2016 23:44
Uwielbiam! Często robię na śniadanie, ale i na kolację - bo to takie szybkie, a takie pyszne ;) bardzo mi się podoba, że mogę sobie zrobić z czym chcę lub z czym mam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak