Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Ogórek –chrupiący, delikatny, wykwintny, opisany w Biblii, ceniony przez rzymskich smakoszy należy do dziesięciu najpopularniejszych warzyw.

Ojczyzną  ogórków są przypuszczalnie Indie, a wg innej teorii pochodzą z Afryki. Pewne jest natomiast, że ogórki są spokrewnione z dynią i melonem i zaliczają się do rodziny dyniowatych.Znane są 53 gatunki ogórków.

Kiwano, ogórek afrykański lub kolczasty to smaczny gatunek dzikiego ogórka właśnie z Afryki. W smaku robi wrażenie połączenia bananów, limet i ogórków. W Polskich sklepach można kiwano nieraz  spotkać.

Ogórki białe są rzadkością na naszym rynku. Mają atrakcyjny wygląd i takie samo zastosowanie jak ogórki zielone.

Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych ,a wartość ich polega głównie na smaku i usprawnianiu trawienia. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników znajduje się, nie w miąższu lecz w skórce. Surowe ogórki dla niektórych osób są ciężkostrawne. Po ukiszeniu są o wiele łatwiejsze do strawienia. Mają jeszcze jedną wadę - zawierają askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C. Dotyczy to ogórków surowych, których nie należy łączyć  z innymi warzywami  np. z pomidorami  czy papryką. Nie dotyczy to ogórków kiszonych, w których podczas kiszenia wytwarzana jest przez bakterie, witamina C. Dzięki zdolnościom regeneracyjnym soku ogórkowego, który zawiera substancję pobudzającą ukrwienie skóry, znalazł on zastosowanie w kosmetyce. Chociaż ogórek kiszony ma tyle zalet, to trudno go znaleźć we większości państw, podobnie jak kiszoną  kapustę.

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Kariera ogórka w wykwintnej kuchni rozpoczęła się na dworze Ludwika XIV. Współcześni dworscy kucharze opracowali dziesiątki receptur na ogórkowe potrawy.

Anglicy podczas swoich wytwornych podwieczorków podają słynne kanapki  z cieniutkimi plasterkami ogórka na białym pieczywie posmarowanym masłem. Francuzi mają swoją cielęcą piccatę , Niemcy  korniszony ,a my mizerię.

Moja ulubiona kompozycja to, świeży ogórek, plasterek łososia wędzonego i trochę majonezu posypanego zielonym pieprzem. Bardzo dobre i popularne jest połączenie ogórka z jajkiem na twardo i majonezem.

Wielcy kucharze cenią ogórek nie tylko z powodu  subtelnego smaku, ale także wyjątkowego aromatu, którego elegancji nie da się podrobić.

Jak napisałem w tytule, ogórek to nie tylko mizeria. Możemy go podawać na wiele sposobów.Sezon ogórkowy, czyli wakacyjny już trwa, ale nie w naszych kuchniach. Poszalejmy trochę kulinarnie, bo świeżych warzyw i owoców jest dużo .Na pewno wszystkich usatysfakcjonuje  elegancki mus ze świeżego ogórka. Na gorące dni polecam orzeźwiający mus ogórkowy. Serwowany z sosem bazyliowo orzechowym jest doskonałą przystawką ,z kremowym aceto balsamico o smaku pomarańczowym lub figowym możemy podać jako deser.

Mus ze świeżych ogórków.

Ogórek ,to nie tylko mizeria. 

Składniki.
1 długi ogórek (20-22cm)
2,5łyżeczki żelatyny
sól. pieprz
Ogórek obrać, pokroić na plastry i zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Dodać rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Napełnić miseczki, kieliszki i oziębić.
Sos bazyliowo orzechowy.
100ml śmietany lub jogurtu
1 garść listków bazylii

1 łyżka orzechów włoskich
sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać sól i pieprz wg smaku.
Kremowe sosy aceto balsamico do kupienie w "dobrych sklepach".

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Upalne lato ,goście pukają do drzwi, a my bez stresu,  poczęstujemy ich chłodnikiem przygotowanym w 10minut.

Mamy do wyboru, świetny chłodnik śródziemnomorski  lub nasz polski z kiszonych ogórków.

 Chłodnik z kiszonych ogórków.

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Składniki.

3 szt. ogórek kiszony

2 ząbki czosnku

2 łyżki śmietana 18%

500 ml. jogurt naturalny

pieprz czarny

1 pęczek koperek

2 łyżki soku z ogórków

2 jajka

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać sok z ogórków i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszać, dodać śmietanę, jogurt i  drobno pokrojony koperek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i całość dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podać z ugotowanym i podzielonym na cząstki jajkiem.

 

Tarator –chłodnik bułgarski.

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii.

Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni,  smakuje dopiero po zachodzie słońca.

Bułgarskiego jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego  bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i  wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.

 

Składniki.

0,5 l. jogurtu  bałkańskiego

2 szt.  świeży ogórek

4 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 pęczek koperku

5 dkg posiekanych orzechów włoskich

Sól, pieprz do smaku

 

Ogórki zetrzeć na tarce ( na łezce).Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków , łyżkę jogurtu i całość zmiksować  blenderem  w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem. Dodać  jogurt i mieszając dodać  1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku. Ochłodzić w lodówce.

Życzę smacznego ochłodzenia.

Gości możemy zaskoczyć również wyśmienitym carpaccio z ogórków małosolnych,które na pewno robiliśmy w tym sezonie już kilka razy.

Carpaccio z ogórka.

Ogórek ,to nie tylko mizeria. 

Składniki.

2 ogórki małosolne

3 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka octu winnego

1 ząbek czosnku

ostra papryka-szczypta

1 łyżka listków bazylii

gałązka koperku

50g łososia wędzonego

1 łyżeczka soku z cytryny

sol, pieprz

Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki.

Ułożyć na talerzu.

Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz olejem .Doprawić solą i pieprzem.

Polać ogórki i odstawić na 30minut.

Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio .

Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem.

PS.Moje ogórki  wprawdzie  przeszły już  etap małosolnych ,ale  też były wyśmienite.

Jeżeli mamy więcej czasu, przygotujmy zadziwiająco dobrą i łatwą przystawkę.

 

Ogórek nadziany grzybami leśnymi.

 Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Składniki.

1 ogórek

100g leśnych grzybów

1/2 cebuli

2 łyżki masła

1 łyżeczka kaszy manny

20g sera edamskiego

1 żółtko

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 szkl. bulionu warzywnego

1 łyżeczka kolendry

1 szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz.

Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie.

Zrobić tunel w ogórku.

Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać.

Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę.

Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem.

Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem.

Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20minut do nagrzanego piekarnika.

Ogórek pokroić w talarki i podawać ciepłe.

Możemy tę wersję rozszerzyć .Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem..

 

Szczytem delikatności są placuszki ze świeżych ogórków.

Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Składniki.

1 ogórek (200g)

80g sera twarogowego

1 łyżka keczupu

1 jajko

3 łyżki mąki

1 łyżka koperku

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Ogórki obrać ,przekroić  wzdłuż i usunąć pestki.

Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut.

Odcedzić, osączyć  i zmiksować.

Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko i przesiać mąkę. Wszystko zmiksować.

Dodać ubitą pianę i wymieszać.

Smażyć na oleju z obu stron na rumiano niewielkie placuszki. Osuszyć na papierze kuchennym.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Polecam  również ogórki marynowane.

Ogórki słodko-kwaśne.

 Ogórek ,to nie tylko mizeria.

Ogórki słodko-kwaśne to pikantny dodatek do wędzonego łososia, uzupełnienie pieczeni na zimno, fondue z mięsa .Idealne do kanapek z wędlinami jak i z serem.

Składniki.

1 zielony ogórek 

1/4szklanki octu winnego, doskonały jest biały balsamico

2 łyżeczki cukru(lub więcej wg smaku własnego)

½ torebki przypraw do ogórków, ale jeżeli użyjemy octu balsamico to niekoniecznie

kawałek laski cynamonu 

pół gwiazdki anyżu

sól szczypta

Skórkę ogórka naciąć wzdłuż w odstępach 1cm. Do robienia nacięć, służy specjalny nożyk, jeżeli takiego nie posiadamy, to nacinamy ostrym nożem.

Pokroić w plasterki, ułożyć w szerokim, płaskim garnku, zalać octem, dodać wszystkie przyprawy i dusić na wolnym ogniu 5 min. Ostudzić.

Najlepsze są pozostawione w zalewie do następnego dnia.Ogórki można przechowywać w lodówce, w słoiku przez kilka dni.

Sezon ogórkowy w pełni, wykorzystajmy go robiąc ogórki małosolne ,jedząc surówki i sałatki .Zachęcam do duszenia , gotowania, marynowania, zapiekania i smażenia. Możliwości jest wiele i wszystkie smaczne.

A pod koniec sezonu  zakisimy sobie beczułkę ogórasków na zimę.

Christopher 12.07.2014

 

 

 

 

Gabi44 12.07.2014 11:45
Tyle nowych pyszności ze zwykłego ogórka i to jeszcze na pewno nie koniec. Bardzo zaciekawiły mnie placuszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak