Odwracany makowiec na biszkopcie

Opublikowano: 29.03.2013
Autor: IZABELA29
Odwracany makowiec na biszkopcie
Kto nie ma dużo czasu by spędzać długie godziny na pieczeniu polecam ten makowiec.

                 Odwracany makowiec na biszkopcie

Składniki:

1 .Masa makowa:

1 puszka masy makowej

3 łyżki miodu prawdziwego

3 jajka

50 g margaryny

1 szklanka cukru pudru

 

1/2 szklanki rodzynek

 

2. Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oleju

 

                                          Masa makowa:


                           Odwracany makowiec na biszkopcie

Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy miękką margarynę .

Dokładamy rodzynki, a pod koniec mase makową z puszki.

Odwracany makowiec na biszkopcie

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dokładamy do masy makowej.

Delikatnie mieszamy łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm  smarujemy margaryną i posypujemy mąką . Masę makową przelewamy do blaszki.

 

               Odwracany makowiec na biszkopcie

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temp 180 stopni C.

 

 

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier, a następnie żółtka.

Dolewamy olej i przesianą mąkę.

 

 

Ciasto wylewamy na upieczony makowiec, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.

 

Odwracany makowiec na biszkopcie

 

Po upieczeniu studzimy, a następnie obracamy na dużą blaszkę.

 

Polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Odwracany makowiec na biszkopcie

 

                                               Odwracany makowiec na biszkopcie

                                                 Polecam ....

prymat