Obiad na słodko

Opublikowano: 29.01.2016
Autor: kuchcik89
Obiad na słodko
Tworząc tygodniowe menu, staramy się dobierać różne produkty, zapewniając sobie w ten sposób urozmaicenie diety i dostarczenie różnorodnych składników odżywczych.  Wiemy, że nadmiar mięsa w diecie nie jest korzystny, dlatego warto wprowadzać do jadłospisu dania jarskie, warzywne, a czasami nawet słodkie. Do wyboru mamy szeroką gamę potraw mącznych jak np. pierogi, naleśniki, kluski na parze, knedle, racuchy czy bliny. Dania na słodko najczęściej podajemy z owocami, dosta

Tworząc tygodniowe menu, staramy się dobierać różne produkty, zapewniając sobie w ten sposób urozmaicenie diety i dostarczenie różnorodnych składników odżywczych.  Wiemy, że nadmiar mięsa w diecie nie jest korzystny, dlatego warto wprowadzać do jadłospisu dania jarskie, warzywne, a czasami nawet słodkie. Do wyboru mamy szeroką gamę potraw mącznych jak np. pierogi, naleśniki, kluski na parze, knedle, racuchy czy bliny. Dania na słodko najczęściej podajemy z owocami, dostarczając tym samym, potrzebnych witamin. Serwując raz w tygodniu obiad w słodkiej wersji, sprawimy przyjemność nie tylko najmłodszym, ale i starszym łasuchom. Oto kilka przykładów na słodkie obiadowe szaleństwo.

Knedle serowe z truskawkami

Obiad na słodko

Składniki:

Ciasto:
1/ 2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
2 jajka
25 dag twarogu półtłustego

30-40 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
cukier, cynamon
2 łyżki masła


Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę. Do zimnej masy ziemniaczanej dodać ser (również przepuszczony przez praskę), mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i zagnieść ciasto.
2.Z ciasta ziemniaczano -serowego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy z nich napełniać truskawką i skleić nadając im tym samym kształt kulek. Gotować w osolonym wrzątku, około 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch wody. Podawać polane masełkiem, i posypane cukrem lub/ i cynamonem.

Kluski na parze z marmoladą

Obiad na słodko

 

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
7 łyżek cukru
szczypta soli

3 łyżki masła
marmolada owocowa
garść mąki krupczatki

Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko. Jajka i żółtko ubić łyżeczką z cukrem i utrzeć do białości, następnie dodać do mąki. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno "odchodzić od ręki". Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.Stolnicę posypać mąką krupczatką. Wyłożyć ciasto, ugnieść na grubość około 1 cm. Następnie łyżeczką nakładać marmoladę na ciasto i nakrywać pozostałym ciastem, po czym wykrajać za pomocą szklanki okrągłe kluski. W dużym garnku gotować wodę, garnek obwiązać gazą. Gdy woda już będzie wrzała układać kluski i przykryć drugim garnkiem. Gotować około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Kluski podawać polane masłem.

 

Pierogi z truskawkami

Obiad na słodko

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki stopionego masła

truskawki
stopione masło
cukier

Przygotowanie:
1. Mąkę, sól i żółtko wyrabiać, powoli dolewając ciepłą wodą. Kiedy składniki się połączą, dodać stopione, wystudzone masło. Nadal wyrabiać ciasto. Gdy będzie już ono elastyczne, rozwałkować je i wykrawać kółka. Na ich środku kłaść truskawki (całe lub połówki) i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, 8 minut od wypłynięcia. Podawać posypane cukrem i polane stopionym masełkiem.

 

prymat