O Tartach słów kilka....

TARTA
Zacznę od wyjaśnienia czym jest tarta. A mianowicie tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i słone. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej...... i oczywiście mojej czyli Klaudii również .
Dlaczego? Zawsze gdy pojawia się u mnie problem co tu zrobić szybko na obiad lub deser sięgam po tartę. Ciasto zawsze to same a 1000 pomysłów na wypełnienie, bo tarty to uniwersalne danie , które można serwować na obiad, śniadanie, kolacje czy deser. Wszystko zależy od nadzienia- naszych zachcianek, dostępności sezonowych owoców i warzyw.
Ja najbardziej umiłowałam sobie tarty z kruchego ciasta, którym wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach.Na rynku jest wiele form na tartę. Wyróżniamy: formy szklane,formy ceramiczne,formy metalowe i formy silikonowe- ale o tym w dalszych częściach cyklu:)
A teraz kwestia pieczenia. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
-równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
-najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
-najpierw samego ciasta ciasta, a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Przechodzimy do najważniejszego czyli przepisu:
-na kruche ciasto do tart słonych
Składniki:
250 g mąki
125 g masła pokrojonego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody
często zamiast wody dodaję 2-3 łyżki śmietany
-na kruche ciasto do tart słodkich.
Składniki:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
mała szczypta soli
2 jajka
Ciasto można wzbogacić również dodatkami np. przeciśniętym czosnkiem, czarnuszką , ziołami prowansalskimi......a słodkie: orzechami, migdałami, wanilią.
A teraz do dzieła czyli zagniatania wszystkich składników i schłodzenia ciasta zaraz po wyrobieniu.W tym celu owijamy ciasto w folię i wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przenosimy do formy .
A potem to już kwestia nadzienia i upieczenia tarty . W dalszym cyklu moich wpisów przekażę wam moje propozycje na nadzienie tart słodkich i słonych.