Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

O Tartach słów kilka....

Tarty :)- zakochałam się w nich po uszy. Dlaczego ? hmmm, powodów jest wiele: proste wykonaniu, przepis prawie zawsze ten sam i udają się za każdym razem. Wystarczy mąka, masło lub margaryna, jajka by upiec pyszną tartę.

TARTA

Zacznę od wyjaśnienia czym jest tarta. A mianowicie tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i słone. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej...... i oczywiście mojej czyli Klaudii również .

Dlaczego? Zawsze gdy pojawia się u mnie problem co tu zrobić szybko na obiad lub deser sięgam po tartę. Ciasto zawsze to same a 1000 pomysłów na wypełnienie, bo tarty to uniwersalne danie , które można serwować na obiad, śniadanie, kolacje czy deser. Wszystko zależy od nadzienia- naszych zachcianek, dostępności sezonowych owoców i warzyw.

Ja najbardziej umiłowałam sobie tarty z kruchego ciasta, którym wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach.Na rynku jest wiele form na tartę. Wyróżniamy: formy szklane,formy ceramiczne,formy metalowe i formy silikonowe- ale o tym w dalszych częściach cyklu:)

A teraz kwestia pieczenia. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:

-równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
-najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
-najpierw samego ciasta ciasta, a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

Przechodzimy do najważniejszego czyli przepisu:

 

-na kruche ciasto do tart słonych

O Tartach słów kilka....

Składniki:

250 g mąki
125 g masła pokrojonego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

często zamiast wody dodaję 2-3 łyżki śmietany

 

 

O Tartach słów kilka....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-na kruche ciasto do tart słodkich.

Składniki:

250 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
mała szczypta soli
2 jajka

O Tartach słów kilka.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Tartach słów kilka....

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto można wzbogacić również dodatkami np. przeciśniętym czosnkiem, czarnuszką , ziołami prowansalskimi......a słodkie: orzechami, migdałami, wanilią.

A teraz do dzieła czyli zagniatania wszystkich składników i schłodzenia ciasta zaraz po wyrobieniu.W tym celu owijamy ciasto w folię i wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przenosimy do formy .

A potem to już kwestia nadzienia i upieczenia tarty . W dalszym cyklu moich wpisów przekażę wam moje propozycje na nadzienie tart słodkich i słonych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak