Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niezły banan w cynamonie

Być może wcale nie odkryłam nic nowego. Póki co, cieszę się, że wymyśliłam ciasto mające oryginalny smak i naprawdę rozpływa się w ustach.

Do tego ciasta zbierałam się dość długo, chociaż wcale nie trzeba mnie namawiać do słodkości. Trwało to długo, bo nie chciałam niczego zepsuć. Parę lat temu zostałam poczęstowana pysznym ciastem. Cynamon i banany. Cynamon nie jako lekki akcent, tylko bardzo intensywny, dominujący smak, który wcale nie był drażniący, tylko niezwykle zastanawiająco pyszny. Być może pamiętam to ciasto nie tylko ze względu na smak. Atmosferę i ludzi wspominam również miło. Być może też dlatego zwlekałam. W końcu jemy nie tylko jednym zmysłem.
Na dostanie przepisu nie miałam żadnych szans, pozostało mi stworzyć coś, co zaspokoi moje wspomnienia. I wyszło!!! Szczerze zachęcam. Oryginalny smak, elegancki, zastanawiający, do filiżanki kawy idealny.

Niezły banan w cynamonie 




Zaczęłam od spodu. Zrobiłam kakaowy biszkopt, chociaż myslę, że brownie spisałby się także. Nastepnie masa bananowa na bazie soku z dodatniem świeżego owocu. Następnie kremówka i cynamon.

Masa bananowa: z 0,75 l soku bananowego i 2 budyni śmietankowych ugotować masę. Gdy przestygnie, kostkę miękkiego masła utrzeć i dodać masę.

Nastepnie 0,5 l kremówki ubić na sztywno z dodatkiem glukozy (lub fixów).
Całość posypać obficie cynamonem.

Smacznego !!! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak