Dżem pomidorowo - brzoskwiniowy
Tak wygląda już w słoiczkach po pasteryzacji.
SKŁADNIKI NA DŻEM:
2 kg pomidorów
1 kg brzoskwiń
1,5 szklanki cukru kryształ
1 galaretka brzoskwiniowa
Pomidory użyłam swoje z działki, które co roku z mężem sadzę od kilku lat w ilości około 100 krzaków. Brzoskwinie niestety kupne ale jak każdy wie bardzo smaczne.
Gdy zabrałam się do robienia dżemu pomoc dzieci okazała się nieoceniona.
Ja obierałam pomidory i brzoskwinie ze skóry, a one kroiły je w kosteczke.
Wrzuciliśmy je do garnka i zaczął się etap smażenia naszego dżemu.
W domu pachniało nim po około 1 godzinie.
Co jakiś czas dodawaliśmy cukier kryształ.
Oczywiście mieszanie musiało odbywać się bardzo często aby dżem nieprzywarł do dna garnka.
Po około 3 godzinach konsystencja zmieniła się w "papkę ", nadmiar wody odparował, a dżem zrobił się gęsty. Smak wzbogaciliśmy dodając jedną galaretkę brzoskwiniową.
Przyszła pora na "schowanie" dżemu do słoików średnio po 250 ml na każdy.
Gorący dżem zakręciliśmy, a następnie pasteryzowaliśmy 15 minut by podczas zimy mogliśmy cieszyć się smakiem lata.
Przyzam, że był to mój pierwszy taki dżem i nieostatni... Polecam.