Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.

Opublikowano: 15.08.2012
Autor: IZABELA29
Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.
Mało kto by się spodziewał dżemu z pomidorów i brzoskwiń. Ja taki zrobiłam z małą obawa co z tego wyjdzie?

Dżem pomidorowo - brzoskwiniowy

 

     Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.

 

                    Tak wygląda już w słoiczkach po pasteryzacji.

 

 

 

SKŁADNIKI NA DŻEM:

2 kg pomidorów

1 kg brzoskwiń

1,5 szklanki cukru kryształ

1 galaretka brzoskwiniowa

 

 

Pomidory użyłam swoje z działki, które co roku z mężem sadzę  od kilku lat w ilości około 100 krzaków. Brzoskwinie niestety kupne ale jak każdy wie bardzo smaczne.

Gdy zabrałam się do robienia dżemu pomoc dzieci okazała się nieoceniona.

Ja obierałam pomidory i brzoskwinie ze skóry, a one kroiły je w kosteczke.

Wrzuciliśmy je do garnka i zaczął się etap smażenia naszego dżemu.

W domu pachniało nim po około 1 godzinie.

 

      Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.

 

Co jakiś czas dodawaliśmy cukier kryształ.

Oczywiście mieszanie musiało odbywać się bardzo często aby dżem nieprzywarł do dna garnka.

 

Po około 3 godzinach konsystencja zmieniła się w "papkę ", nadmiar wody odparował, a dżem zrobił się gęsty.  Smak wzbogaciliśmy dodając jedną galaretkę brzoskwiniową.

 

Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.

 

 

Przyszła pora na "schowanie" dżemu do słoików średnio po 250 ml na każdy.

 

 

       Niespotykany dżem - niepowtarzalny smak.

 

Gorący dżem zakręciliśmy, a następnie pasteryzowaliśmy 15 minut by podczas zimy mogliśmy cieszyć się smakiem lata.

 

Przyzam, że był to mój pierwszy taki dżem i nieostatni... Polecam.

prymat