Nasturcja

Opublikowano: 18.09.2014
Autor: migotka28
Nasturcja
Piękna,smaczna i kolorowa- nasturcja

W tym roku nasturcja po raz pierwszy znalazła się na moim talerzu. Kiedyś już rosła u mnie wśród kwiatków w ogródku ale wtedy nie wiedziałam, że jest jadalna. Ale człowiek uczy się całe życie i w tym roku posiałam nasturcję z myślą o tym, że wyląduje na moim talerzu. Urosła piękna i w różnych kolorach, do tego obficie oblepiona kwiatami. Nasturcja jest jadalna w całości. Można wykorzystać listki, kwiaty oraz pączki. Ja skupiłam się na kwiatkach . Było i jest ich sporo więc kto by tam jadł liście. Kwiatki mają lekko ostry smak przypominający rukolę, którą lubimy więc i nasturcja przypadła nam do gustu. Kwiaty nasturcji są doskonałym dodatkiem do wielu potraw jak również i wspaniałą jadalną dekoracją.

A to moje kolorowe nasturcje:

Nasturcja

Nasturcja

Nasturcja

Nasturcja

 

 



Większość przepisów, w których wykorzystałam nasturcję już przedstawiłam w poprzednich wpisach blogowych dotyczących innych warzyw ale można je też znaleźć w mojej galerii przepisów więc tylko przypomnę zdjęcia a przepisy podlinkuję:)


Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Nasturcja

Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorkami

Nasturcja

Chłodnik ogórkowy z nasturcją

Nasturcja

Kolorowe ogórkowe łódeczki

Nasturcja

Sałatka z melonem na roszponce

Nasturcja

Chłodnik z botwiną

Nasturcja

 Jajka zapiekane w pomidorach

prymat