Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

Polecam sałatki,moje ulubione, które idealnie sprawdzą sie na karnawałowym stole:)

Uwielbiam sałatki i często je robię. Lubię te z majonezem ale bardziej te bez majonezu, z dodatkiem sałaty czy szpinaku. Dziś przedstawię kilka smacznych propozycji na sałatki, które idealnie sprawdzą się na stole podczas karnawałowej imprezy.

Sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami

składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka
250 g pomidorków koktajlowych
200 g serka sałatkowego ziołowego
1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju
słodka papryka
sól,pieprz
olej do smażenia

Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Ser sałatkowy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe, dałam żółte i czerwone, przekroić na pół. Połówki suszonych pomidorów przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki dodać do porwanej sałaty. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć słodką papryką i solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni i przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, skropić olejem z pomidorków, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą czy pieprzem i od razu podawać.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

 

 

 

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym

składniki:

2 średnie brokuły
2 nieduże pomidory
200 g żółego sera, użyłam goudy
150 g jodurtu naturalnego
70 g majonezu
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku

Przygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć i ugotować al'dente. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i ułożyć na półmisku (lub talerzach gdy chcemy przygotować pojedyncze porcje). Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i ser ułożyć między różyczkami brokuła. Sałatkę polać sosem i podawać. Z tej ilości składników wyszedł taki jeden duży półmisek jak na zdjęciu i jeszcze jedna pojedyńcza porcja.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

Sałatka z kurczakiem panierowanym w sezamie

składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 jajko
sezam do panierowania
sól prowansalska
olej do smażenia
1 nieduża sałata lodowa
1 długi ogórek
250 g pomidorków cherry
2 garście słonecznika
2 garście orzechów piniowych
przyprawa do sałatek
olej słonecznikowy

Pierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna słonecznika i orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek. Całośc skropić olejem słnecznikowym i jeszcze raz wymieszać.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

Sałatka "moje smaki"

składniki:

1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat
250 g różowych winogron
1 awokado
2 gaście suszonej żurawiny
2 garście orzechów włoskich
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu

Sałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku z sokiem z cytryny i miodem. Gotowym sosem skropić sałatkę i znowu delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerze. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać gotową sałatkę na talerzach.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem

składniki:

100 g makaronu ryżowego nitki
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5-6 łyżek majonezu
sos sojowy 1-2 łyżki
olej do smażenia

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przed zalaniem wodą makaron pokruszyć na mniejsze kawałki dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, doprawić do smaku sosem sojowym i wystudzić. Ananasa osączyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego ananasa, osączoną kukurydzę, usmażonego kurczaka i szczypiorek wymieszać. Dodać osączony makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dokładnie wymieszać z majonezem.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

Kolorowa sałatka z łososiem z puszki

składniki:

1 mała sałata lodowa
2 puszki łososia w oleju
250 g pomidorków daktylowych
1 kiszony ogórek
2 małe czerwone cebulki
garść posiekanej natki

Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki daktylowe przekroić na pół. Dodać do sałatki. Cebulki obrać i razem z ogórkiem pokroić na cienkie plasteki. Ja pokroiłam je tak cieniutko za pomocą szatkownicy do kapusty. Dodać do pozostałych składników. Na koniec dodać garść posiekanej natki pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać i sałatka gotowa.

Sałatkowe inspiracje na karnawał i nie tylko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak