Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co do barszczyku?

Zapraszam na kilka pysznych dodatków do czerwonego barszczyku - nie tylko na świąteczny stół.

Barszczyk czerwony gości na wielu stołach podczas świąt. Jest też często serwowany na imprezach domowych i uroczystościach. Często zajadamy go na codzień. Dziś zaproponuję kilka dodatków które idealnie pasują do czerwonego barszczyku:)

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

składniki:

ciasto
350g mąki pszennej+do podsypania
200g masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
100g gęstej kwaśnej śmietany

farsz
300 g pieczarek
250 g ugotowaniej kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
sól,pieprz
olej do smażenia

oraz

1 małe jajko
czarny sezam i czarnuszka do posypania

Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Mi wyszły 3 takie ruloniki. Następnie ruloniki z farszem pokroić na kawałki o długości ok 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg.

Co do barszczyku?

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)
60 g fety
2 łyżki smietany 18 %
1 garść startego sera żółtego
pieprz
czosnek granulowany
1 małe jajko

Szpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut, funkcja termoobieg.

Co do barszczyku?

Uszka z kapustą i grzybami

składniki:

ciasto
350 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
2 łyżki margaryny lub masła
szczypta soli
1 małe jajko

farsz
100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
100 g ugotowanej kiszonej kapusty
1 spora cebula
sól,pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia

Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu i skleić uszka. Gotowe uszka zamrozić lub ugotować, gotować 3 mniuty od wypłynięcia. Gdy zamrażamy ułożyć na deseczce i wstawić do zmarażarki, gdy zamrzną przełożyć do woreczka.

Co do barszczyku?

Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
400 g pieczarek
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 jajko
olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor.

Co do barszczyku?

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
450 g szpinaku mrożonego
130 g fety
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18-procentowej
1 garść startego sera żółtego

Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią.

Co do barszczyku?

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

składniki:

naleśniki
1 l mleka
1 jajko
4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 szczypta cukru
1 duża szczypta soli

farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki majeranku
1 duża cebula

dodatkowo
olej do smażenia
3-4 jajka
bułka tarta

Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Podawać z czerwonym barszczykiem.

Co do barszczyku?

Czarnula666 22.12.2014 16:01
Ja zrobie ze szpinakiem. Grzyby już mam w bigosie,uszkach,pierogach,krokietach... :)
erym 22.12.2014 15:08
i juz nie wiem co wybrac, najlepiej by bylo wszystko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak