Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Opublikowano: 23.12.2014
Autor: migotka28
 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?
Na świątecznym stole nie moża zabraknąć sałatki ale jaką wybrać? Kilka propozycji dla niezdecydowanych.

Przy świątecznym stole zajadamy się też sałatkami. Podajemy sałatki tradycyjne ze śledziem lub też klasyczną jarzynową ale również takie z ulubionymi składnikami. Dziś przedstawię kilka propozycji na sałatki nie tylko na świąteczny stół:)

Kolorowa sałatka z makaronem

składniki:

250 g makaronu u mnie kolorowe świdry
300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej
300 g czerwonej papryki konserwowej
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez ok 4-5 łyżek
pęczek szczypiorku

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?


Sałatka śledziowa z czerwonym buraczkiem

składniki:

4 nieduże ugotowane lub upieczone buraczki czerwone
7 płatów śledziowych
5 dużych kiszonych ogórków
4 duże kwaskowe jabłka
1 cebula
majonez ok 8-10 łyżek

Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Buraczki czerwone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone dobrze osączyć z płynu i też pokroić w kostkę. Ja pokroiłam w taką dosyć dużą kostkę ale można też drobniej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem. Z podanych składników powstanie duża micha sałatki więc jeśli nie planujecie gości lepiej zmniejszyć ilość składników o połowę.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem w kształcie ryżu

składniki:

250 g paluszków krabowych
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
5 jajek
200 g kukurydzy konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4-5 łyżek majonezu
ewenualnie pieprz do smaku

Makaron ugotowac al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardzo, wystudzić obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki-takie grubsze plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek oraz majonez i ponownie wymieszać. Do smaku można dodać nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą

składniki:

1 puszka białej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża czerwona cebula
1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej
1-2 łyżki majonezu
czarny pieprz 

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Odstawić na ok pół godzinki aby smaki się przegryzły.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka śledziowa z pomarańczą i rodzynkami

składniki:

6 płatów śledziowych
2 pomarańcze
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 garście rodzynek 
2 garście płatków migdałowych 
3 łyżki majonezu

Filety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć we wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać dokładnie z majonezem.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka brokułowa z kurczakiem

składniki:

1 duży brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
3 pomidory
4 łyżki majonezu z czosnkiem
sól,pieprz
olej do smażenia

Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotowć, wystudzić. Nie musi byc al'dente może być lekko rozgotowany. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Można też dodać mięsko ugotowane. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Następnie połączyć z majonezem z czosnkiem. Ewentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka śledziowa

składniki:

5-6 płatów śledziowych
3 kwaskowe jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
6 ogórków kiszonych
1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków
1 cebula
5-6 łyżek majonezu

Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

składniki:

250 g makaronu kokardki
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżek majonezu

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

Sałatka jarzynowa

składniki:

4-5 marchewek
1 pietruszka
1 seler
2 kwaskowe jabłka
3 kiszone ogórki
2 ziemniaki
1 puszka groszku konserwowego
1-2 łyżki musztardy delikatesowej
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz

Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Gotujemy wedle uznania, obrane gdy chcemy wykorzystać wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę  i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

 Sałatka na świąteczny stół ? Ale jaka?

 

prymat