Przy świątecznym stole zajadamy się też sałatkami. Podajemy sałatki tradycyjne ze śledziem lub też klasyczną jarzynową ale również takie z ulubionymi składnikami. Dziś przedstawię kilka propozycji na sałatki nie tylko na świąteczny stół:)
Kolorowa sałatka z makaronem
składniki:
250 g makaronu u mnie kolorowe świdry
300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej
300 g czerwonej papryki konserwowej
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez ok 4-5 łyżek
pęczek szczypiorku
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam.
Sałatka śledziowa z czerwonym buraczkiem
składniki:
4 nieduże ugotowane lub upieczone buraczki czerwone
7 płatów śledziowych
5 dużych kiszonych ogórków
4 duże kwaskowe jabłka
1 cebula
majonez ok 8-10 łyżek
Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Buraczki czerwone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone dobrze osączyć z płynu i też pokroić w kostkę. Ja pokroiłam w taką dosyć dużą kostkę ale można też drobniej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem. Z podanych składników powstanie duża micha sałatki więc jeśli nie planujecie gości lepiej zmniejszyć ilość składników o połowę.
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem w kształcie ryżu
składniki:
250 g paluszków krabowych
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
5 jajek
200 g kukurydzy konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4-5 łyżek majonezu
ewenualnie pieprz do smaku
Makaron ugotowac al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardzo, wystudzić obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki-takie grubsze plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek oraz majonez i ponownie wymieszać. Do smaku można dodać nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą
składniki:
1 puszka białej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża czerwona cebula
1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej
1-2 łyżki majonezu
czarny pieprz
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Odstawić na ok pół godzinki aby smaki się przegryzły.
Sałatka śledziowa z pomarańczą i rodzynkami
składniki:
6 płatów śledziowych
2 pomarańcze
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 garście rodzynek
2 garście płatków migdałowych
3 łyżki majonezu
Filety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć we wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać dokładnie z majonezem.
Sałatka brokułowa z kurczakiem
składniki:
1 duży brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
3 pomidory
4 łyżki majonezu z czosnkiem
sól,pieprz
olej do smażenia
Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotowć, wystudzić. Nie musi byc al'dente może być lekko rozgotowany. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Można też dodać mięsko ugotowane. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Następnie połączyć z majonezem z czosnkiem. Ewentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Sałatka śledziowa
składniki:
5-6 płatów śledziowych
3 kwaskowe jabłka
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
6 ogórków kiszonych
1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków
1 cebula
5-6 łyżek majonezu
Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
składniki:
250 g makaronu kokardki
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżek majonezu
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem.
Sałatka jarzynowa
składniki:
4-5 marchewek
1 pietruszka
1 seler
2 kwaskowe jabłka
3 kiszone ogórki
2 ziemniaki
1 puszka groszku konserwowego
1-2 łyżki musztardy delikatesowej
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Gotujemy wedle uznania, obrane gdy chcemy wykorzystać wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.