Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

Czy sezon się kończy czy jeszcze trwa u mnie dynia wciąż jest. Przydaje się do dań mięsnych czy też wypieków. Takie naleśniki zrobiłam dla moich dzieci,uwielbiają naleśniki z każdym nadzieniem.

 Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym.

 

       Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

 

 Naleśniki:
    2   jajka,
    3 szklanki mąki pszennej,
    3 szklanki mleka,
    2 łyżki cukru kryształ,
    100 ml oleju,

Nadzienie:
    200 g dyni,
    4 łyżki sera trzykrotnie mielonego
    1 jajko,
    2 łyżki cukru kryształu
   
cukru pudru

 


Dynię oczyszczamy z miąższu i pestek.
Razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut.

     Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

Po przestudzeniu skórkę odkrawamy .
A dynie miksujemy
blenderem.

     Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

Ze składników na naleśniki robimy ciasto, które następnie smażymy.


NADZIENIE;
Dynie mieszamy z jajkiem i serem trzykrotnie mielonym i cukrem.

     Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

Mieszamy na jednolitą masę.
Na blaszce kładziemy arkusz folii, smarujemy ją olejem.
Układamy jeden naleśnik, który smarujemy 2-3 łyżkami nadzienia.

 

      Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym


Przykrywamy drugim i tak kolejno do wyczerpania składników.
Każda porcja musi mieć około 4-5 naleśniki.

Zawijamy końce folii do góry.

      Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i zapiekamy 30 minut.

Po zapiekaniu kroimy w trójkąty i podajemy z kleksem dyni i posypane cukrem pudrem.

 

    Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak