Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym
Naleśniki zapiekane z farszem dyniowo -serowym.
Naleśniki:
2 jajka,
3 szklanki mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
2 łyżki cukru kryształ,
100 ml oleju,
Nadzienie:
200 g dyni,
4 łyżki sera trzykrotnie mielonego
1 jajko,
2 łyżki cukru kryształu
cukru pudru
Dynię oczyszczamy z miąższu i pestek.
Razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut.
Po przestudzeniu skórkę odkrawamy .
A dynie miksujemy blenderem.
Ze składników na naleśniki robimy ciasto, które następnie smażymy.
NADZIENIE;
Dynie mieszamy z jajkiem i serem trzykrotnie mielonym i cukrem.
Mieszamy na jednolitą masę.
Na blaszce kładziemy arkusz folii, smarujemy ją olejem.
Układamy jeden naleśnik, który smarujemy 2-3 łyżkami nadzienia.
Przykrywamy drugim i tak kolejno do wyczerpania składników.
Każda porcja musi mieć około 4-5 naleśniki.
Zawijamy końce folii do góry.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i zapiekamy 30 minut.
Po zapiekaniu kroimy w trójkąty i podajemy z kleksem dyni i posypane cukrem pudrem.