Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki- deser na gorąco

Naleśniki to bardzo proste danie mączne, które możemy serwować w wersji wytrawnej lub słodkiej. Dzisiaj zajmę się moją ulubioną słodką wersją:-) A Wy? Jaką wersje naleśników lubicie?

Naleśniki to deser, który w łatwy i szybki sposób przygotujemy w swoim domu. Wystarczy tylko kilka prostych składników i gotowe! Podstawowe składniki to mąka, jajka i mleko, ale możemy również zrobić je na wodzie lub w wersji bez jajek. Ciasto może być bezglutenowe, pszenne lub pełnoziarniste, a nadzienie to już wedle naszych upodobań. Możemy nadziewać je kremem, dżemem, czekoladą, albo po prostu z cukrem pudrem lub w wersji solo bez żadnego dodatku. A teraz kochani kilka moich przepisów na słodkie naleśniki.

 

Kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i bananami

Naleśniki- deser na gorąco

 

Składniki (na 10 dużych naleśników):

ciasto naleśnikowe:

mąka pszenna 3 szklanki,

woda 1,5 szklanki,

mleko 1,5 szklanki,

jajko 1 szt,

kakao 1,5 łyżki,

sól szczypta,

tłuszcz kokosowy do smażenia,


nadzienie:

śmietanka 36 %  500 ml,

banan 2 szt,

cukier puder 10 łyżek,


Sposób przygotowania:

Mokre składniki wkładamy do miski i miksujemy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i rozprowadzamy chochelkę ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Śmietanę miksujemy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojonego w półplasterki banana i mieszamy. Gdy naleśniki ostygną to nakładamy bitą śmietanę na naleśnika i zwijamy w rulon. Gotowe!

 

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane z pomarańczą

Naleśniki- deser na gorąco

 

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

mąka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki,

mleko ok 1,5 szklanki,

proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki,

mąka ziemniaczana ok 2,5 łyżki,

sok z pomarańczy 3 łyżki,

starta skorka pomarańczy 1 łyżeczka,

cukier brązowy 2 łyżki,

sol szczypta,

dodatkowo:

tłuszcz kokosowy do smażenia,


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10 min. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta przykrywała dno patelni i smażymy z obu stron na zloty kolor. Usmażone naleśniki składamy na pół, następnie jeszcze raz na pół i podajemy z ulubionym dodatkiem.

 

Naleśniki z mleka kokosowego bez jajek

Naleśniki- deser na gorąco

Składniki (6 szt):

ciasto naleśnikowe:

mleko kokosowe z puszki 400 ml,

mąka pszenna 1 szklanka,

proszek do pieczenia pół łyżeczki,

sól szczypta,

dodatkowo:

olej kokosowy do smażenia,

ulubiony dżem,


Sposób przygotowania:

Mleko łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Naleśniki należy przewracać na drugą stronę, gdy spód będzie dobrze ścięty i rumiany. Usmażone naleśniki smarujemy ulubionym dżemem. Smacznego! :) 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak