Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Opublikowano: 22.01.2015
Autor: MałaMi89
Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka
Przyprawy, choć zwane korzennymi, niekoniecznie pochodzą z korzenia roślin. Ale są do siebie zbliżone aromatem i, co najważniejsze w okresie jesienno-zimowym, są bardzo rozgrzewające! Dodajemy je do gorących napojów, przyprawiamy niektóre wypieki...

Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Dawniej przypraw korzennych nie używano w kuchni. Służyły raczej jako afrodyzjaki, leki i składniki aromatycznych kadzideł i olejków. Gdy zaczęto korzystać z pełni ich właściwości, były towarem cennym na równi ze srebrem i złotem.

W obecnych czasach trudno sobie wyobrazić kuchnię bez korzennych przypraw. Na całe szczęście ich cena nie jest teraz zatrważająca :) mają dobroczynny wpływ na zdrowie, działanie lecznicze, a zarazem poprawiają i wzbogacają smak potraw. Nie można jednak z nimi przesadzić – lepiej użyć mniej, niż za dużo.

 

Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Wanilia (ang. Vanilla)

Należy do najbardziej aromatycznych potraw. Smak wanilii jest lekko gorzkawy, zapach słodko-korzenny.. Rozdrobnioną laskę dodajemy wielu wypieków , budyniu, kompotów, kremów, lodów czy mlecznych napojów. Do ciepłych napojów czy sosów wkłada się całe laski, potem należy je wyjąć i wysuszyć. W ten sposób można użyć każdej laski 3-4 razy.

Ma działanie przeciwreumatyczne, pobudzające, antydepresyjne, wzmacniające organizm, a także stosowana może być w celu poprawy pracy serca lub obniżenia gorączki.

Strąki wanilii są owocami rosnącego dziko w lasach Ameryki Środkowej storczykowatego pnącza o złotych kwiatach i jaskrawozielonych liściach. Świeżo zerwane nie pachną, mają ciemnozielony kolor. Dopiero, kiedy podda się je obróbce polegającej na odpowiedniej fermentacji i suszeniu naprzemiennie z „poceniem” (przez okres do 6 miesięcy), stają się giętkie, niemal czarne z delikatnym białym, krystalicznym nalotem waniliny (nalot ten świadczy o najlepszej jakości przyprawy) i nabierają aromatu.

 

 Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Cynamon (ang. Cinnamon)

W kuchni stosujemy korę wysuszonych w słońcu (dzięki czemu się zwija i nabiera złotobrązowego koloru) pędów cynamonowca cejlońskiego - mieloną lub świeżo startą przyprawiamy głównie słodkie wypieki, np. szarlotkę, desery i napoje. Pasuje do szynki, kotletów, drobiu, ryb, warzyw (np. marchwi, dyni, cukinii), także do dań orientalnych i aromatyzowania sosów. Smak jest ostry (zwłaszcza po zmieleniu) korzenny, jednocześnie słodkawy i gorzki, zapach jest silny i aromatyczny.

Przyspiesza trawienie, wzmaga apetyt i ułatwia dopływ krwi do mózgu, skutkując poprawą koncentracji, zapamiętywania i pamięci wzrokowej. Kora cynamonu ma także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze - szalenie istotne w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

Najlepiej używać świeżo startego cynamonu, ale i mielony z torebki również świetnie spełniają swoją rolę.

 

Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Anyżek gwiazdkowy (ang. Star Anise)

Inna nazwa “badian”, to nic innego jak suszone owoce wiecznie zielonego drzewa tropikalnego. Jak sama nazwa wskazuje – wyglądem przypomina gwiazdki.

Ma działanie rozkurczowe, moczopędne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne i poprawia ogólne działanie organizmu pobudzają trawienie i pracę układu pokarmowego.

Z właściwości i smaku anyżu korzystamy dodając do alkoholi i wypieków, np. pierników. Ale także do potraw mięsnych, warzywnych, słodko-kwaśnych. Możemy przyprawiać zupy owocowe, podnoszą smak herbaty i kawy. Mają silny zapach i korzenno-słodkawy smak.

Ale nie tylko w kuchni jest świetnym dodatkiem – te ozdobne gwiazdki są też elementem wielu świątecznych stroików :)

 

Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Goździk (ang. Clove)

Goździki mają wielorakie zastosowanie nie tylko w kuchni. Posiadają właściwości przeciwutleniające, wymiatające wolne rodniki, odkażające, łagodzą objawy niestrawności, poprawiają trawienie, wzmagają apetyt, mają działanie wykrztuśne. Ssanie całych goździków pozwala usunąć nieprzyjemny zapach z ust, np. po czosnku, można także przygotowywać z nich napar.

Suszone pączki tropikalnego goździkowca dodajemy do grzańców, pierników, kompotów, ponczów, deserów z jabłek i przetworów. Także do potraw z grzybów, pieczonych mięs (marynaty), pasztetów, ryb... Ich smak jest gorzkawy, lekko piekący, a zapach owocowy, drzewny, słodki i korzenny.

 

Na korzenną nutę... czyli o jesienno-zimowych przyprawach słów kilka

Zaprezentowane przyprawy to tylko część, o których mówimy „korzenne”. Do grupy przypraw korzennych należą także: kardamon, imbir, chili, gałka muszkatołowa, gorczyca, kmin rzymski, papryka, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, kolendra i kurkuma.

prymat