Mus z kiwi

Opublikowano: 14.01.2015
Mus z kiwi
Coś słodkiego, coś prostego co można przygotować w środku tygodnia w tzw. 5 minut. A co jest prostszego niż mus.
Składniki: 
- 200 ml mleko słodzone zagęszczone
- 200 ml śmietany do deserów (30% tłuszczu)
- sok z połowy cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany)
- 3 kiwi, w tym jedno do dekoracji
 
Przygotowanie: 
 
Śmietankę z mlekiem  ubijamy i w trakcie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miąższ z kiwi.. Rozkładamy w maleńkich miseczkach lub filiżankach, mogą być również pucharki. W naszym przypadku starczyło na 8 filiżanek do espresso. Przystrajamy kawałkami kiwi.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia (lub na kilka chwil do zamrażarki). 
 
Efekt? W smaku pycha, mus słodki ale lekko kwaskowaty. Ważna informacja, jeśli miąższ z kiwi będzie zawierać również czarne nasionka mus lekko zgorzknieje, można oczywiście dodać odrobinę cukru aby ten efekt zniwelować. Wizualnie prezentuje się cudownie w białych filiżankach. 
prymat