Brazylijskie ciasto bananowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 2 jajka całe
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 bananów (miękkie i dojrzałe)
- łyżka cukru i łyżka cynamonu (jako zamiennik użyliśmy cukru cynamonowego)
Forma na ciasto: tortownica lub forma na ciasto okrągła 25 cm
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia.
Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów
(np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym.
Wstawić do piekarnika na 30-35 minut na 180C (czas i temperatura dla piekarników elektrycznych)