Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz
- 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram)
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg fasoli czarnej
- 1 papryka zielona duża
- 2 średnie cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- pęk świeżej kolendry
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki knorr
- olej
Przygotowanie:
- Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa.
- Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy.
- Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami.
- Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody.
- Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki).