Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mango i pomarańczą

W lodówce leżało mango i spoglądało tęsknie. A my nie mieliśmy na nie pomysłu aż do dzisiaj. A może tak ciasto? Problem niestety że mieliśmy je jedno tak jak jedną mieliśmy pomarańczę. Tak więc postanowiliśmy połączyć te dwa i owoce i to co nam wyszł
Składniki ciasta: 
  • szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy i miąższu z manga 
  • 3 jajka 
  • 1,5 szklanki cukru (można i 2 jeśli chcemy słodsze) 
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej 
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia 
Polewa ciasta: 
  • szklanka cukru 
  • 4 łyżki mleka 
  • 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao 
  • łyżka masła 
Foremka: forma na babkę z kominem
 
 
Przygotowanie: 
 
W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie sok z manga i pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 160C. 
 
Przygotowanie polewy:
 
Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi.
 

Ciasto z mango i pomarańczą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak