Kurczak w sosie krewetkowym na ostro

Opublikowano: 11.03.2015
Kurczak w sosie krewetkowym na ostro
Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie.

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

  • 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)
  • 0,4 litra mleczka kokosowego
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oleju palmowego dende*
  • garść świeżej kolendry
  • chili peperoncini całe
  • 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO*
  • 2 kostki rosołowe z kurczaka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kuminu

*dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. 

 Przygotowanie: 

Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę.

Kurczak w sosie krewetkowym na ostro

 

Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.

 

 

 

 

Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekanakolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe).

Kurczak w sosie krewetkowym na ostro

 

 

 

 

 

 

 

Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20  minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.

Podajemy z ryżem białym długoziarnistym. 

prymat