Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)
- 0,4 litra mleczka kokosowego
- 1 papryka czerwona
- 2 duże pomidory
- 1 cebula czerwona
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 6 łyżek oleju palmowego dende*
- garść świeżej kolendry
- chili peperoncini całe
- 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO*
- 2 kostki rosołowe z kurczaka
- szczypta soli
- 1 łyżka kuminu
*dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską.
Przygotowanie:
Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę.
Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.
Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekanakolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe).
Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.
Podajemy z ryżem białym długoziarnistym.