Muffinki z bananowo- czekoladowym uśmiechem
Dzień coraz krótszy, słońca coraz mniej, liście z drzew już pospadały, jesień pełną gębą, nie ma co. Smutno za oknem, szczególnie, gdy przez pół dnia utrzymuje się mgła… Szaro, brzydko i zimno.
Może chociaż jakiś wesoły deser pojawi się w naszym domu? Może właśnie bajecznie proste Muffinki z bananowo- czekoladowym uśmiechem?
Składniki:
50g masła lub margaryny
200g mąki
100g mielonych orzechów laskowych
Łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
50ml mleczka kokosowego
100ml mleka
150g jogurtu naturalnego
Jajko
12 plasterków banana
12 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
W drugiej misce mieszamy roztopione, ostudzone masło z mleczkiem kokosowym, mlekiem, i jogurtem naturalnym oraz roztrzepane jajko.
Wlewamy mokre składniki do suchych całość razem mieszamy, ale niezbyt dokładnie, powinny pozostać grudki.
Każde wgłębienie w formie do pieczenia muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami, a każdą papilotkę napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej wciskamy plasterek banana i cząstkę czekolady do połowy wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.