Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z bananowo- czekoladowym uśmiechem

Odrobina słodyczy powinna rozweselić tę smutną, listopadową pogodę.

Dzień coraz krótszy, słońca coraz mniej, liście z drzew już pospadały, jesień pełną gębą, nie ma co. Smutno za oknem, szczególnie, gdy przez pół dnia utrzymuje się mgła… Szaro, brzydko i zimno.

Może chociaż jakiś wesoły deser pojawi się w naszym domu? Może właśnie bajecznie proste Muffinki z bananowo- czekoladowym uśmiechem?

 

Składniki:

50g masła lub margaryny

200g mąki

100g mielonych orzechów laskowych

Łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g cukru

50ml mleczka kokosowego

100ml mleka

150g jogurtu naturalnego

Jajko

12 plasterków banana

12 kostek gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.

Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem.

W drugiej misce mieszamy roztopione, ostudzone masło z mleczkiem kokosowym, mlekiem, i jogurtem naturalnym oraz roztrzepane jajko.

Wlewamy mokre składniki do suchych całość razem mieszamy, ale niezbyt dokładnie, powinny pozostać grudki.

Każde wgłębienie w formie do pieczenia muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami, a każdą papilotkę napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej wciskamy plasterek banana i cząstkę czekolady do połowy wysokości.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Muffinki z bananowo- czekoladowym uśmiechem

Brigitte 22.11.2011 01:05
No to babeczki dorobiły się rogala na twarzy. Jak to się mówi? \"Banan od ucha do ucha\"?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak