Muffinki kakaowe z kulkami czekoladowymi
Muffinki kakaowe z kulkami czekoladowymi
składniki suche,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Prymat,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru pudru
składniki mokre,
260 ml mleka
1 szklanka oliwy
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko,
Dodatkowo,
kulki czekoladowe -płatki
Sposób wykonania: Łączymy suche składniki ze sobą.
W drugiej misce łączymy mokre.
Następnie łączymy je ze sobą energicznie mieszając.
Gotowe ciasto wlewamy do foremek muffinek do 2/3 wysokości.
Posypujemy po wierzchu płatkami - kulkami czekoladowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 -25 minut.
W połowie pieczenia przykrywamy muffinki folia by kulki się za bardzo nie przypiekły.
Smacznego.
Na pewno zadowolą nie jedengo smakosza wypieków .