Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożonki - samo zdrowie

Często można spotkać się z opiniami, że mrożone produkty nie posiadają cennych witamin i składników mineralnych. To nieprawda! Mrożenie jest jedną z najlepszych form utrwalania żywności.

 Trochę historii…

Mrożonki stawały się popularne w latach  70-80, kiedy to zamrażalnictwo bardzo się rozwinęło za sprawą coraz to lepszych lodówek i zamrażarek.  Mrożenie zyskało wielkie uznanie wśród gospodyń domowych, gdyż jest mało pracochłonną, a zarazem bardzo prostą metodą utrwalania żywności.

Jednakże początków chłodnictwa doszukać się można już w czasach starożytnych, gdzie  wodę chłodzono przy pomocy śniegu i lodu, a w czasach nowożytnych mięso i  inne produkty. Z kolei pierwsza chłodziarka powstała w XIX wieku w Ameryce, gdzie chłodnictwo zyskało dużą popularność. 

Mrożenie żywności ma wiele zalet. Przede wszystkim:

-  mrożonki nie wiele różnią się od świeżych owoców i warzyw, pod względem smaku, wyglądu i barwy, a straty witamin i składników odżywczych są niewielkie

- czas przygotowania potraw z użyciem mrożonych produktów niejednokrotnie jest krótszy niż ze świeżych

- produkty mrożone są bardzo cenne  zwłaszcza zima i wiosną, kiedy dostęp do owoców i warzyw bywa utrudniony

- mrożonki posiadają wiele cennych składników odżywczych, których nie posiadają suplementy witaminowe

Mrożonki - samo zdrowie

Mrozić można nie tylko owoce i warzywa, ale także ryby, mięso, przetwory mączne  itp.  Mrożonek nie trzeba kupować, można je przygotować samodzielnie! Do mrożenia można użyć woreczków foliowych lub  pojemników plastikowych. Produkty należy zamrażać bezpośrednio po przygotowaniu, a w zamrażarce rozmieścić je w taki sposób, aby zostawić przestrzeń dla cyrkulacji powietrza.

Ważne!

Produkty rozmrożone i powtórnie zamrożone na nadają się do spożycia, gdyż mogą zawierać chorobotwórcze bakterie!  Produkty takie jak ryby czy mięso, najlepiej rozmrażać przekładając je dzień wcześniej do lodówki, pozwalając im na powolne rozmrożenia w chłodnej temperaturze. Nie zaleca się rozmrażania produktów w temperaturze pokojowej lub w ciepłej wodzie. Z kolei  rozmrażanie  owoców i warzyw często nie jest konieczne,  można je od razu wrzucać do gotującej się wody.

 Mrożonki są cennym źródłem witamin i minerałów, toteż sięgajmy po nie jak najczęściej  w chłodne, zimowe zimowe dni!

magdalenka7541
magdalenka7541 13.01.2016 10:56
dzien dobry,jestem dzisiaj tutaj pierwszy raz i ...prosze..przez tyle lat mroze warzywa mieso ale zawsze zle je odmrazalam...buch do goracej wody i juz ..a jednak tak nie mozna..ciesze sie ze tutaj trafilam,mysle ze wiele sie naucze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak