Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka.

Moqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro.

Moqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro.

 

Składniki dla 4 osób:

- 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)

- 0,4 litra mleczka kokosowego

- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)

- 1 duży pomidor

- 1 cebula czerwona

- 2 lub 3 ząbki czosnku

- 2 cytryny

- 6 łyżek oleju palmowego dende*-

- szczypta przyprawy karaibskiej Carribean Fish Seasoning, dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry**

- pieprz czarny

- 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO (dostępne w sklepach afrykańskich), zamiast krewetek

- łyżka chilli w proszku (może być mniej wszystko zależy od gustu)**

- szczypta soli

- ocet winny z modemy

*Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.

** jako zamiennik dodajmy soli, czosnku, cebuli, kolendra, pieprz, kumin

Przygotowanie: 
Krok 1: "Myjemy" kurczaka pokrojonego w kawałki w w soli i occie. Nastepnie kawałki kurczaka przyprawiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, startym czosnkiem oraz przyprawą karaibską. 
Krok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. 

Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli. 

Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.

Krok 5: gotujemy ryż biały długoziarnisty.

http://smakibrazylii.blogspot.com/2015/01/moqueca-de-frango-czyli-brazylijska.html

 

anilewe13
anilewe13 18.01.2015 10:54
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak