Pachnące, zapomniane pigwy

Pigwa swoją łacińską nazwę Cydonia zawdzięcza greckiemu określeniu- jabłko cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie. Zawędrowała do Grecji, dalej do Rzymu i dalej w głąb Europy, aż do nas.
W Grecji jeszcze p.n.e. Solon wydał dekret , nakazujący pannie młodej przed nocą poślubną zjedzenie jabłka sydońskiego na cześć bogini Afrodyty. Mam nadzieję, że nie musiała zjadać go surowego, bo jest prawie tak twarde jak kamień, kwaśne i niezbyt smaczne.
Pigwa często rośnie w polskich ogrodach, ale wydaje mi się, że rzadko gości na stołach. Pięknie kwitnie i ma piękne owoce. Jej owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść Nie mylić pigwy z pigwowcem, który w Polsce bardziej jest znany jako krzew ozdobny. Ma ładne kwiatki, ale owoce są małe, nie tak okazałe jak pigwy.
Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to z niej i miodu robiono różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii.
Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, a z witamin C, PP, prowitaminę A i witaminy z grupy B.
Pigwa jest trudna w obróbce. Trzeba mieć trochę siły, żeby ją przeciąć i bardzo natrudzić, aby wyciąć gniazda nasienne.
Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs.
Składniki.
1 pigwa
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny suszonej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Lubię patrzeć, jak zmienia kolor na cudnie pomarańczowy.
Przygotować nadzienie.
Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.
Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki.
Farsz nałożyć do połówek pigwy i wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Pigwa jest doskonała w smaku, nie rozpada się.
Cynamonowe tagine z pigwą jest bardzo popularne w Maroku. Podaje się je z kuskus.
Składniki.
1 pierś z kurczaka
1/2 owocu pigwy
10 dag fasolki szparagowej
8 daktyli
1 szalotka
1 łyżka Ras el Hanout
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
kawałek anyżu
1 łyżeczka oliwy
Na dno taginery wlać oliwę i położyć kostki piersi. Posypać przyprawą.
Następnie szalotkę przekrojoną na ćwiartki, fasolkę i posypać przyprawą.
Dodać daktyle i posypać cynamonem, dodać. goździki i anyż. Podlać 1/2 szklanki wody. Wstawić na 40 minut do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 180 stopni.
Podawać z kaszką kuskus lub ryżem.
Kaczka z pigwą to moja propozycja. Pigwa doskonale zastępuje tu ziemniaki czy inne dodatki.
Składniki.
2 piersi z kaczki
sól
pieprz
1 łyżka majeranek
1 pigwa
1 gwiazdka anyżu
0,5 łyżeczki cynamonu
Piersi kaczki natrzeć przyprawami i odłożyć na 3 h.
Opiec na patelni, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec.
Pigwę pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Trzeba tu trochę siły.
Każdą ćwiartkę posypać cynamonem i położyć kawałek anyżu.
Opieczoną kaczkę i ćwiartki pigwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 1,5 h w temp.180 stopni. Porcje kaczki serwować w całości lub pokrojone w plastry ,oczywiście z pigwą.
Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest doskonała sama w sobie jako przegryzka w godzinach depresji czy do ciast.
Składniki.
1 pigwa
3 łyżki cukru
50ml wody
1/2 szklanki syropu buraczanego
1 łyżka soku z cytryny
laska cynamonu
5 goździków
1 anyż
3 plasterki imbiru świeżego
2 łyżki pistacji posiekanych
Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany i sok z cytryny.
Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.
Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.
Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach.
Pigwa kandyzowana jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast czy przystawka z serem typu gorgonzola czy kozim, jak powyżej.
Plasterki pigwy we własnym soku to wyśmienity dodatek do zimowej herbatki.
Składniki.
1 pigwa
3 łyżki cukru
Pigwę przekroić ,usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w cienkie plasterki.
Układać w słoiku przesypując cukrem. Odstawić, aby puściła sok. Pasteryzować 20 minut w piekarniku lub w garnku.
Ilość cukru nie musi być duża ,bo to przecież do herbaty zamiast cytryny.
Pigwa jest wykorzystywana nie tylko w kuchni. Działa również leczniczo. Owoc ten wzmacnia i dodaje apetytu, ma właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.
Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy.
Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.
Christopher 2014.11.17