MŁODY JĘCZMIEŃ- zielony proszek

Opublikowano: 17.09.2016
Autor: KORAL
MŁODY JĘCZMIEŃ- zielony proszek
Młody jęczmień trawa mielona, tak przydatny w kuchni. Pięknie barwi potrawy i przy umiejętnym łączeniu składników daje oryginalny smak.

Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie dla osób odchudzających się, a to dzięki dużej zawartości błonnika.

Skąd jeszcze te właściwości odchudzające?

Przede wszystkim z faktu że sproszkowany jęczmień wywołuje uczucie sytości zaraz po zjedzonym posiłku i oczyszcza jelita z toksyn, dzięki czemu unikamy problemów z zaparciami.

O zielonym proszku powinny pamiętać osoby nie jedzące mięsa, bo zawiera witaminę B12, a właśnie tej witaminy głównie im brakuje. Młody jęczmień działa też przeciwzapalnie i dezynfekująco więc osoby borykające się z nieświeżym oddechem nie powinny go unikać. Dzięki tym właściwościom przyspiesza leczenie licznych zmian takich jak trądzikopryszczka. Młody jęczmień pomocny jest w leczeniu owrzodzeń, łagodzi bóle żołądkowe.

Warto wiedzieć że zawiera więcej wit. C niż sok z pomarańczy, oraz więcej beta-karotenu niż marchewka.

Najczęściej używa się go jako dodatek do soku, wody, jogurtu czy zupy.

1-2 łyżeczki proszku mieszamy z 200 ml wody lub soku (woda nie może być gorąca, bo uciekną nam witaminy) . Mieszaninę najlepiej pić 20-30 minut przed jedzeniem.

Ale ja mam dla Was inne propozycje wykorzystania tego zielonego proszku.

Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach

 

 
Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach - medium

  • filet z dorsza świeży 230g 
    bułka tarta 1 pełna łyżka 
    mąka pszenna 1 pełna łyżka 
    młody jęczmień sproszkowany 1/4 łyżki 
    sól 1 płaska łyżeczka 
    przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka 
    smalec do smażenia 
    buraki ugotowane 250 g 
    oliwa z oliwek 1,5 łyżeczki 
    ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki 
    sok z cytryny do smaku 
    sól do smaku
    cukier szczypta 
    miód prawdziwy ok. 1 łyżeczka 

     
     

    kasza jaglana 80 g 
    sól szczypta 
  •  
    Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do wrzątku, zagotowujemy, odcedzamy, a następnie znowu zalewamy 170 ml wrzątu, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Przykrywamy pokrywką i 10 minut nie mieszamy.Bułkę tartą mieszamy z mąką pszenną, jęczmieniem, solą i przyprawą do ryb.
    W takiej panierce obtaczamy pokrojone ryby. Smażymy na smalcu do zrumienienia.
    Oliwę mieszamy z octem, cukrem, solą, miodem i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy i mamy sos do buraczków. Należy tylko pamiętać że sos powinien być lekko słodkawy.Ugotowane buraki kroimy w plasterki i rozkładamy na talerzu.
    Po środku wykładamy kaszę a na nią kawałki ryby.
    Buraczki polewamy sosem.    

    Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo"

     
    • Zielone jabłkowo-imbirowe
      • mąka pszenna 85 g 
        młody jęczmień sproszkowany 20 g 
        jajka 3 sztuki 
        cukier 135 g 
        cukier waniliowy 1/2 łyżeczki 
        sól szczypta 
      krem
      masło 220 g 
      orzechy laskowe 250 g 
      mleko 2 % 250 ml 
      cukier puder 60 g 
      miód prawdziwy 2 łyżki 

      jabłko kwaśne 1200 g ( bez gniazd) 
      cukier 3 czubate łyzki 
      galaretka agrestowa 2 sztuki 
      woda 100 -130 ml 
      Imbir kandyzowanyok. 10 sztuk 
    •  
       
      Jajka ubijamy z cukrami do białości.
      Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem i po łyżce dodajemy do ubitych jajek.
      Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.Boki tortownicy 22 cm wykładamy folią i na spód kładziemy przestudzony biszkopt. Dobrze jest troszkę ściąć wierzch ciasta , aby lepiej widoczny był jego zielony kolor.Cząstki jabłek prażymy z dodatkiem wody i cukru, gdy zmiękną odstawiamy z palnika dodajemy posiekany imbir i wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Gdy lekko przestygnie wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.Do gorącego mleka wsypujemy drobno zmielone orzechy, dodajemy miód , mieszamy i studzimy. Część całych orzechów zostawiamy do dekoracji.
      Do ubitego masła dodajemy po łyżce cukier puder i ostudzone orzechy.
      Masę przekładamy na stężałe jabłka. Całość wstawiamy do lodówki.
      Potem zdejmujemy folię , orzeszki polewamy płynnym miodem.

      Ciasto drożdżowe

      ciasto
    • Ciasto drożdżowe z młodym jęczmieniem , jabłkiem i imbirem - medium
      • mąka pszenna 350 g 
        drożdże 35 g 
        jajka 2 małe 
        cukier 40 g 
        mleko 2 % 125-130 ml 
        cukier waniliowy 1/2 łyżeczki 
        olej rzepakowy 40 ml 
        miód prawdziwy 1 łyżeczka 
        młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczka 
        mleko 2 % 1-2 łyżki 
        żółtko jaja do smarowania 
         
      •  
        jabłko 1-2 sztuki 
        Imbir kandyzowany3-4 cząstki
      •  
         
        Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy, miód, olej, wyrobić ciasto. Oderwać ok.130 g ciasta , dosypać młody jęczmień, dolać mleko i dokładnie zagnieść. Ciasta odstawić do wyrośnięcia.
        Gdy ciasta wyrosną , obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki. 
        Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 33 x 10 cm , posypać mąką kukurydzianą , rozłożyć plasterki jabłek i drobno pokrojony imbir.
        Z ciasta zielonego zrobić długi wałeczek, lekko go spłaszczamy, pośrodku umieszczamy długą wykałaczkę i wycinamy listki. Gałązkę przekładamy na środek ciasta, resztkami które zostały okładamy boki.
prymat