Kutia - potrawa wigilijna na Wschodzie

Opublikowano: 12.12.2016
Autor: KORAL
Kutia - potrawa wigilijna na Wschodzie
Kutia jest jedną z najbardziej znanych wschodnich potraw wigilijnych. Podlasie, Lubelszczyzna i Podkarpacie to regiony, które wciąż kultywują tę tradycję.

Od wieków na wigilijnych stołach znajdowały się tego wieczoru wszystkie płody pól i lasów. Każdej potrawie przypisywano ważną symbolikę.

MIÓD - dodawał sił

ORZECHY -  potęgowały mądrość

MAK - zapewniał spokój, dobry sen i urodzaj

PSZENICA - symbol życia

Nie ma do końca zgody, czy słowo kutia pochodzi z greckiego od ziarna (kukkia), czy od kucia, czyli czynności obijania zboża. Co dom, to obyczaj. Jedni dodają więcej bakalii, inni cukru i miodu. Jedni podają ją bardziej rzadką, inni gęstą. Ja chciałam Wam podać trzy znane mi przepisy na tę potrawę.

1 SPOSÓB

250 g obłuskanej pszenicy

250 g maku

250 g miodu

Pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Mak gotujemy i ucieramy w makutrze. Mieszamy mak z pszenicą i z miodem. Kutię zawsze podajemy schłodzoną.

 

2 SPOSÓB

250 g obłuskanej pszenicy

250 g maku

300 g bakalii ( obranych migdałów, orzechów, rodzynek)

250 g miodu

25 ml rumu

250 ml mleka

 Kutia - 2

Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. 

 

3 SPOSÓB

250 g maku

250 g obłuskanej pszenicy

100 g cukru pudru

100 g miodu

po 150 g orzechów włoskich i migdałów

kilka łyżek sparzonych rodzynek

starta skórka z cytryny

250 ml mleka

szczypta soli

Namoczoną pszenicę gotujemy do miękkości, zmieniając wodę, odcedzić. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czy mielimy 3-4 razy. Łączymy mak z pszenicą, miodem, cukrem pudrem i posiekanymi bakaliami. Doprawiamy solą i wstawiamy w chłodne miejsce.

prymat