Młode buraczki

Opublikowano: 27.07.2016
Autor: KORAL
Młode buraczki
W lipcu w moim ogródku pojawiły się przecudnej urody młode buraczki. Prawdziwy skarb, co prawda bardziej do wyrwania niż do wykopania, ale nic nie szkodzi.

Burak to jedno z najpopularniejszych warzyw.

Łatwy w uprawie, wspaniale smakuje, bogaty w składniki odżywcze i można go długo przechowywać.

Zaraz po zbiorze rzodkiewki, posiałam swoje buraczki. Oczywiście na miejscu słonecznym i ciepłym.

Dlaczego w ogóle posiałam ?

Powodów jest kilka :

  • duża zawartość żelaza wspomaga moje leczenie niedokrwistości
  • niska kaloryczność  ok. 40 kcal w 100 g
  • odkwasza mój organizm
  • posiada sporo białkabłonnikawitaminy ACB1kwas foliowypotasmagnez

Ale burak nie jest wskazany dla mojej mamy, która jest cukrzykiem, ponieważ podnosi jej poziom cukru. I warto o tym pamiętać.

Czy można jeść surowe buraki ?  Oczywiście, że tak, szczególnie te młode.

Buraki dzielimy na :

  • korzeniowe

np. ćwikłowe najpopularniejsza odmiana w Polsce   

  • liściowe

 inaczej boćwina, przyrządza się ją podobnie jak szpinak

Często myli się botwinę z boćwiną.

Botwina - to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
Boćwina - to nazwa buraka liściowego.

Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże i soczyste liście.

Oto moje przepisy.

Wytrawny mus

170 g młodych buraczków
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z pomarańczy
160 g pestek słonecznika
ok. 20 prażonych pestek dyni
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków natki pietruszki
sól, czerwony pieprz

 Wytrawny mus z młodych buraczków - medium

Obrane i opłukane młode, małe buraczki, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie, 1-2 minuty. Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy tarte buraki, przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

 Rolada z borówkami i syropem buraczanym

Biszkopt
mąka pszenna 120 g 
cukier 160 g 
4 jajka 
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki 
kakao 1 płaska łyżka 

Masa
śmietana 30 % 200 g 
borówka amerykańska 60 g 
cukier puder 1/2 łyżeczki 
sok z cytryny 1 łyżka 
syrop buraczany 1-2 łyżki 
śmietana fix 1 na 250 ml

 Rolada z borówkami i syropem buraczanym - medium

Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy cukier waniliowy i partiami wsypujemy mąkę. Płaską blaszkę 40/26 cm, smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Trzy łyżki ciasta łączymy z łyżką kakao i przekładamy do woreczka cukierniczego. Posługując się woreczkiem rysujemy dowolny wzór bezpośrednio na papierze do pieczenia.

Następnie powoli i dokładnie wypełniamy blaszkę jasnym ciastem. Ciasto pieczemy w 180-190 C przez ok. 10-15 minut. Biszkopt powinien być jasny. Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto w rulon. Chłodną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy cukier zmieszany z fixem, dokładnie ubijamy. Na koniec dolewamy sok z cytryny, syrop buraczany, ew. dosładzamy i wkładamy borówki.

Gdy biszkopt przestygnie, rozwijamy go i napełniamy masą, omijając brzegi. Ciasto znowu zwijamy w ściereczkę i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Najlepiej roladę zrobić dzień wcześniej. Szczerze polecam.

 

Syrop z buraczków

1 młody burak 
cukier 4-5 łyżek 
cukier waniliowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)

 SYROP buraczany - medium

Wybieramy młody, nieduży burak. Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem, przykrywamy. Możemy dosypać cukier waniliowy. Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przecedzamy. Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych, bitej śmietany, dodatek do napojów alkoholowych, kawy, herbaty, może zastąpić nam miód. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku kilka dni. Może i więcej u minie szybko schodził więc nie wiem na pewno.

 

 Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

Ciasto
mąka pszenna 320 g 
masło lub margaryna 200 g 
cukier puder 85 g 
buraczki z syropu 38-40 g 
1 małe jajko 
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka 

Masa
jabłko kwaśne 1,5 kg 
mięta świeża siekana 2 garście 
mąka ziemniaczana 1 łyżka 
sok z cytryny łyżeczka 
cukier 1 łyżka 

 Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami - medium

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło i słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO (przepis na moim profilu). Jeśli ich nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g. Całość zagniatamy na kruszonkę. Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki.

Obrane jabłka prażymy, w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier. Jabłka zdejmujemy z kuchenki, dwie/trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę mietową łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm, ciasto lekko nakłuwamy. Nakładamy masę jabłkową, przykrywamy resztą ciasta.

Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym. Ciasto pieczemy w 180 C, około 50-60 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne, gorąco polecam. Smacznego.

 

 

 

 

 

 

prymat