Tego wieczoru dziewczęta zbierają się po to, aby wspólnie wróżyć sobie, która w najbliższym czasie wyjdzie za mąż i jaki będzie tan jej wybrany.
Chłopcy też mają taki dzień, kiedy mogą bawić się myślą o ożenku. Przypada on 11 listopada, w wigilię imienin Katarzyny.
Ale dziś to już raczej zapomniany zwyczaj. Czyżby chłopcom nie zależało?
Na szczęście andrzejki przetrwały i chyba warto utrzymać tę miłą tradycję.
Ponieważ andrzejki wypadają w dzień powszedni, gdy niewiele czasu, do jedzenia warto przygotować coś mało absorbującego i nie rozpraszającego dobrego nastroju.
Sałatka z gruszką, szynką i cukinią
5 plastrów wędzonej szynki
2 dość miękkie gruszki
rukola
cukinia ok. 200 g
pestki dyni, prażony sezam, siekane orzechy, jagody goji 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki , miód 1,5 łyżki, sól, pieprz cytrynowy, sos balsamiczny
Plasterki cukinii przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę grillujemy z obu stron, studzimy. Rodzynki i jagody goji zalewamy odrobiną gorącej wody, dodajemy miód, odstawiamy następnie osączamy. Na talerz rozkładamy rukolę, pokrojone w paski gruszki i szynkę, dodajemy cukinię, rodzynki i goję. Całość posypujemy sezamem, pestkami dyni , orzechami i przed podaniem sosem balsamicznym.
Ciasteczka orzechowe z buraczkiem na oleju
mąka krupczatka 17 dag
zmielone orzechy laskowe 8 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 7,5 dag
1 jajko
olej 1,5 łyżki
śmietana 3-4 łyżki
cynamon, sól
lukier:
cukier puder 5-6 łyżek
sok z cytryny
koncentrat barszczu czerwonego 1-2 łyżki
wiórki kokosowe
Schłodzoną mąkę , cukier i orzechy, zagniatamy z resztą składników i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy dowolne wzorki. Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 C około 15-20 minut.
Lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i koncentratem. Ostudzone ciasteczka smarujemy lukrem.