CZOSNEK naturalny antybiotyk

Opublikowano: 01.10.2016
Autor: KORAL
CZOSNEK naturalny antybiotyk
Wystarczy zjadać systematycznie tylko jeden ząbek czosnku dziennie. Zalet ma tyle że ciężko zliczyć a wadę tylko jedną, zapach. Ale i na to są sposoby.

Czosnek to bylina która rośnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych. Lubi dużą wilgotność gleby i duże nasłonecznienie.

Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, a wpłynie on korzystnie na nasz poziom cholesterolu, obniży "złe" a zwiększy "dobre" stężenie i zmniejszy ciśnienie krwi nawet o 10 %.

Doskonale chroni nas przed zawałem i udarem, ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny.

Zalety czosnku:

  • wspomaga trawienie
  • zapobiega i zwalcza infekcje układu oddechowego
  • niszczy pasożyty jelit

Wada tylko jedna- nieprzyjemny zapach po jego spożyciu.

Są jednak sposoby na pozbycie się tego zapachu:

  • żucie zielonej natki pietruszki, lub listki lubczyku
  • ssanie goździka, ziarna kawy, jałowca
  • popicie czosnku jogurtem lub mlekiem

MOJE PROPOZYCJE

WINO CZOSNKOWE

10 dag czosnku

5 goździków

30 ziaren kolendry

3 łyżki miodu

gałka muszkatołowa

0,5 l octu winnego

Obrane ząbki czosnku wycisnąć lub rozetrzeć na drewnianej desce. przyprawy zmielić (utłuc), wymieszać z miodem i roztartym czosnkiem. Ocet winny przegotować i gdy będzie letni zalać nim czosnek z przyprawami.

Idealnie byłoby robić to w kamiennym naczyniu, jak moja babcia.
Ja robiłam to w garnku. Więc garnek szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 10 dni. Ja wyniosłam do piwnicy.

Po tym czasie przecedzić. Najlepiej zrobić to przez bandaż elastyczny, każdy go ma w domu, potem wystarczy uprać i jest gotowy do ponownego użycia ......w kuchni, nie na ranę :)

Następnie przelać do ciemnych buteleczek . Po przecedzeniu część osadza się na dnie, to naturalny nalot jak w soku pomarańczowym, wystarczy wstrząsnąć. Ale jeśli nalotu będzie zbyt dużo można jeszcze raz zlać.
Kurację zaczynamy od 1-2 kropli dziennie i systematycznie zwiększamy dawki do 1 czy 2 łyżeczek dzinnie.

 

 

 

 Podudzia zapakowane w ciasto

Ciasto:

  • mąka pszenna 200 G 
  • drożdże 20 g 
  • mleko 70 ml letniego 
  • olej rzepakowy 25 ml 
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka 
  • majeranek Prymat 1 łyżeczka 
  • cząber 1/3 łyżeczki 
  • pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki 
  • żółtko jaja 

nadzienie:

  • podudzia z kurczaka2 sztuki bez skórki 
  • ziemniaki 3 średniej wielkości + łyżka mąki
  • ząbki czosnku 2-3 sztuki 
  • cebula biała 1 spora 
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • sól do smaku
  • majeranek Prymat 1 łyżeczka 
  • pieprz cytrynowy ok. 1/2 łyżeczki 
  • czosnek staropolski Prymat ok. 1/3-1/2 łyzeczki 
  • szynka wędzona 2 plastry 
  • Podudzia

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy osolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy mąkę, majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg.
Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i przykrywamy nadzieniem.

Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ściłso, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.

Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa)

ciasto:

  • mąka pszenna 220 g 
  • mąka kukurydziana40 g 
  • drożdże świeże 20 g 
  • cukier szczypta 
  • olej rzepakowy 3,5 łyzki 
  • mleko 2 % 120 ml 
  • przyprawypomidorowo-czosnkowa 1 łyzeczka 
  • czosnek niedźwiedzi 1/2 łyżeczki 
  • sól 1 łyżeczka 

mięso:

  • łopatka wieprzowa400 g 
  • cebula biała 1/2 dużej 
  • sól 5 g 1 pł.łyżeczka 
  • pieprz 1/2 pł. łyżeczki 
  • przyprawypomidorowo-czosnkowa 1 pł. łyżeczka 
  • kasza manna 1 łyżka 13 g 
  • jajko 1 sztuka 

nadzienie do mięsa

  • fasola czerwona z puszki 3-4 łyżki 
  • groszek konserwowy3-4 łyżki 

reszta:

  • natka pietruszki 22 g ok. 1 pęczka 
  • lubczyk świeży 16 g 
  • czosnek marynowany6-8 ząbków Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa) - medium

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, w środku robimy zagłębienie, wkruszamy tam drożdże, posypujemy cukrem i polewamy 2 łyżkami letniego mleka.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy przyprawy, mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę i resztę przypraw. Jajko lekko rozmącamy i wlewamy do mięsa, mieszamy tylko do połączenia się składników.Z wyrośniętego ciasta odrywamy ok. 1/5 część i zostawiamy na wierzch zapiekanki.
Resztą ciasta wykładamy spód i boki foremki ( 21 cm), wysmarowanej margaryną.

Natkę z lubczykiem siekamy. Fasolkę i groszek osączamy z zalewy.
Na spód ciasta kładziemy połowę zieleniny.

Mięso delikatnie mieszamy z fasolą i groszkiem, lekko dociskając rozkładamy na natce z lubczykiemMięso przykrywamy drugą połową zielenimy i przepołowionymi ząbkami czosnku marynowanego. Dokładnie zawijamy boki, z pozostałego ciasta robimy wierzch , postawiając wolne miejsca na parowanie .
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 170-180 C.

prymat