Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód w potrawach wigilijnych

Słodki i smaczny. Dodawany do świątecznych ciast i potraw. Co symbolizuje ?

                                    Miód w potrawach wigilijnych

 

Miód w potrawach wigilijnych

 

 

    Tak jak grzyby niegdyś uznawany był za magiczny pokarm ,który łączy nas z zaświatami, gdzie otrzymujemy przychylność duchów.

To, że spożyjemy   potrawę z nim podczas wigilijnej wieczerzy ma chronić przed złem oraz  zapewnić ,że przyciągnie do nas szczęście ,urodzaj, miłość i radość .

Miód łączymy z kluskami ,dodajemy do piernika światecznego, a w niektórych domach macza się w nim opłatek.

      

         Tradycyjny miodownik

      Miód w potrawach wigilijnych

                       

                        Ciasto:

250 g margaryny
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru

                           Krem:

3 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
350 g margaryny 



Ciasto:

  Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy. Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką . 3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie . Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C. Studzimy. 
 Krem:

Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek. 
 Jeden blat ciasta wkładamy do czystej blaszki ,wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim b;latem i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy 3 blatem ciasta . Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
 Chłodzimy 1 godzinkę i kroimy.




Miód w potrawach wigilijnych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak