Miód w potrawach wigilijnych
Tak jak grzyby niegdyś uznawany był za magiczny pokarm ,który łączy nas z zaświatami, gdzie otrzymujemy przychylność duchów.
To, że spożyjemy potrawę z nim podczas wigilijnej wieczerzy ma chronić przed złem oraz zapewnić ,że przyciągnie do nas szczęście ,urodzaj, miłość i radość .
Miód łączymy z kluskami ,dodajemy do piernika światecznego, a w niektórych domach macza się w nim opłatek.
Tradycyjny miodownik
Ciasto:
1 szklanka cukru
Krem:
Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy. Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką . 3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie . Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C. Studzimy.
Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek.