Mini-biszkopciki "Fit" z mlecznymi kuleczkami

Opublikowano: 24.01.2013
Autor: Russkaya
Mini-biszkopciki "Fit" z mlecznymi kuleczkami
"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.30 Mięciutkie maleństwa, z pysznymi kuleczkami, do których możemy dodać suszoną żurawinę, orzechy... i jeść bez wyrzutów sumienia!

Mini-biszkopciki \


Składniki (pieczemy w tortownicy o śr 25cm)

  • 6-9 łyżek otrąb (pszenne i owsiane)
  • jajko
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 60ml mleka
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • słodzik do smaku (ewentualnie cukier puder)
  • kuleczki do zapiekania
  • ew. zmielone orzechy, suszona żurawina...

 

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Formę teflonową smarujemy masłem, posypujemy mąką.

Wszystkie składniki miksujemy w miseczce (kuleczki dodaję na samym końcu i mieszam łyżką). Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Przelewamy do foremki i pieczemy aż środek nie będzie surowy. Delikatnie wyjmujemy z formy, gdy już ostygnie i małym kieliszkiem wykrawamy krążki. 

Smacznego :)

 

Mleczne kuleczki do zapiekania

REWELKA!!! Nie dość, że naprawdę smaczne to nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia, zachowują kształt i ładnie wyglądają w ciasteczkach. Błyskawiczne do zrobienia :-) same zalety!

Mini-biszkopciki \ 

 

Składniki:

  • 3 czubate łyżeczki mleka w proszku
  • łyżeczka kakao
  • słodzik do smaku (ew. cukier puder)
  • łyżka wody
  • ew. ciut aromaty (np waniliowego, śmietankowego, orzechowego...)

 

W miseczce połączyć suche składniki, dodać wodę i aromat, utrzeć na gładko, by nie było grudek. Odstawić na chwilę do lodówki. Formować małe kuleczki. Przechowywać w lodówce.

Idealne do ciastek, muffinek, naleśników, pankejków...

 

Mini-biszkopciki \

prymat