Mini-biszkopciki "Fit" z mlecznymi kuleczkami

Składniki (pieczemy w tortownicy o śr 25cm)
- 6-9 łyżek otrąb (pszenne i owsiane)
- jajko
- 170g jogurtu naturalnego
- 60ml mleka
- czubata łyżka mleka w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- słodzik do smaku (ewentualnie cukier puder)
- kuleczki do zapiekania
- ew. zmielone orzechy, suszona żurawina...
Piekarnik nagrzewamy do 180st.
Formę teflonową smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wszystkie składniki miksujemy w miseczce (kuleczki dodaję na samym końcu i mieszam łyżką). Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Przelewamy do foremki i pieczemy aż środek nie będzie surowy. Delikatnie wyjmujemy z formy, gdy już ostygnie i małym kieliszkiem wykrawamy krążki.
Smacznego :)
Mleczne kuleczki do zapiekania
REWELKA!!! Nie dość, że naprawdę smaczne to nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia, zachowują kształt i ładnie wyglądają w ciasteczkach. Błyskawiczne do zrobienia :-) same zalety!
Składniki:
- 3 czubate łyżeczki mleka w proszku
- łyżeczka kakao
- słodzik do smaku (ew. cukier puder)
- łyżka wody
- ew. ciut aromaty (np waniliowego, śmietankowego, orzechowego...)
W miseczce połączyć suche składniki, dodać wodę i aromat, utrzeć na gładko, by nie było grudek. Odstawić na chwilę do lodówki. Formować małe kuleczki. Przechowywać w lodówce.
Idealne do ciastek, muffinek, naleśników, pankejków...