Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 4 dkg drożdży
- 3 żółtka
- 60g masła – roztopić i przestudzić
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
+jajko do smarowania ciasta
Dodatkowo:
masa makowa (ok. 1/3 dużej puszki)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, wlewamy ekstrakt, masło, mleko z drożdżami, żółtka i zagniatamy ciasto (około 5-10minut). Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie dzielimy je na 2-3 części, każdą wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i dużą szklanką wykrawamy kółeczka. Na środek każdego kółeczka nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy brzegi, tworząc trójkącik.
Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temp 180st.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać pudrem.
Smacznego :)