Te mini tartaletki wymagają poświęcenia im nieco czasu. Ale wszystko co dopieszczone jest przecież idealne. Polecam spróbowania :)
Krem cytrynowy-Lemon curd:
4 cytryny
4 jaja
10 dag cukru
10 dag masła
Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć a sok wycisnąć. Wszystkie składniki gotować 20 minut często mieszając w kąpieli wodnej- krem powinien zgęstnieć ja k budyń.
Pianka jogurtowa:
300 g jogurtu- u mnie malinowy o temp. pokojowej
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki mleka w proszku
3 łyżki mleka zimnego
Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Połączyć wszystkie składniki pianki do jednolitej masy. Wlać do płaskiego naczynia, tak aby później wykroić z nich 6 krążków wielkości szklanki. Włożyć do lodówki, aż stężeje.
Ciasto kruche: (na 6 szt.)
15 dag mąki
2 żółtka
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
Mąkę połączyć z zimnym masłem- ja to robię widelcem. Dodać cukier i żółtka. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i wykrajać krążki, którymi wyklejać foremki do tartaletek. Ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wyjąć z foremek.
Do kruchych tart wkładać krążek pianki i wycisnąć krem cytrynowy. Ozdobić startą białą czekoladą.
Smacznego !!!