Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarty z pianką jogurtową i kremem cytrynowym- lemon curd.

Niebanalne, oryginalne i pobudzające kubki smakowe.

Te mini tartaletki wymagają poświęcenia im nieco czasu. Ale wszystko co dopieszczone jest przecież idealne. Polecam spróbowania :)

Mini tarty z pianką jogurtową i kremem cytrynowym- lemon curd.


Krem cytrynowy-Lemon curd:

4 cytryny
4 jaja
10 dag cukru
10 dag masła
Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć a sok wycisnąć. Wszystkie składniki gotować 20 minut często mieszając w kąpieli wodnej- krem powinien zgęstnieć ja k budyń.


Pianka jogurtowa:
300 g jogurtu- u mnie malinowy o temp. pokojowej
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki mleka w proszku
3 łyżki mleka zimnego

Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Połączyć wszystkie składniki pianki do jednolitej masy. Wlać do płaskiego naczynia, tak aby później wykroić z nich 6 krążków wielkości szklanki. Włożyć do lodówki, aż stężeje.


Ciasto kruche: (na 6 szt.)
15 dag mąki
2 żółtka
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru

Mąkę połączyć z zimnym masłem- ja to robię widelcem. Dodać cukier i żółtka. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i wykrajać krążki, którymi wyklejać foremki do tartaletek. Ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wyjąć z foremek.

Do kruchych tart wkładać krążek pianki i wycisnąć krem cytrynowy. Ozdobić startą białą czekoladą.

Mini tarty z pianką jogurtową i kremem cytrynowym- lemon curd. 
Smacznego !!!
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak