Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini roladki jagodowe

Roladki są cudne! Kiedyś kupowałam podobne w cukierni, a potem jakoś zniknęły z półek. Miłe było moje zaskoczenie po ich spróbowaniu :-) Poza tym stęskniłam się za latem, a smak jagód przypomniał mi te ciepłe dni, dłuuugie wycieczki rowerowe, wygrzewanie się na słońcu, lekkie sukienki... Ekhm...ile zostało do lata? :P

Mini roladki jagodowe


Składniki:

  • 2 szklanki mąki (lub ciut więcej)
  • jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 60g margaryny (zimnej)
  • szczypta soli
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały słoik dżemu z jagód (może być inny, np czekośliwka, z porzeczki...)

 

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało nam się ładnie połączyć to możemy dodać łyżkę oleju. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy dwiema łyżkami dżemu, zwijamy w rulon i radełkiem lub nożem dzielimy na małe roladki.

Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy mąką i układamy na niej roladki.

Pieczemy w temp 175 st, aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 

Mini roladki jagodowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak