Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

Mini kiwi, a raczej Aktinidia to pnącze cieszące się coraz większą popularnością w naszym kraju. Niezwykle łatwe w uprawie zachwyca zarówno smakiem jak i wartościami odżywczymi.

Jeszcze kilka lat temu Aktinidia była sadzona w ogrodach jako krzew ozdobny, z roku na rok coraz chętniej sięgamy po jej owoce i wykorzystujemy je w kuchni. Wprawdzie mini kiwi jak sama nazwa wskazuje ma zdecydowanie mniejsze owoce niż kiwi, które znamy ze sklepowych półek jednak ich skórka jest jadalna i pozbawiona włosków.

 

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

Na pierwszy rzut oka owoce w ogóle nie przypominają wyglądem kiwi – małe z zieloną, gładką skórką, na której czasami w zależności od odmiany może pojawić się lekko fioletowy „rumieniec” prędzej przypominają agrest.. ale gdy je przekroimy zobaczymy, że w środku wyglądają zupełnie jak nasze „włochate” kiwi.

Owoce są bardzo słodkie, osobiście uważam, że zdecydowanie lepsze w smaku od kiwi kupowanego w sklepie. Idealnie nadają się do ciast, koktajli czy sałatek.

 

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

MINI KIWI – WARTOŚCI ZDROWOTNE

 

Te małe owoce to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych, głównie witaminy C – ok. 70 mg na 100 g oraz witaminy E. Dodatkowo owoce zawierają też spore ilości żelaza, magnezu, fosforu czy wapnia. Mini kiwi jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię. Świeże owoce mają silne działanie przeciwutleniające, regulują pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność, chronią nasz organizm przez infekcjami i działają przeciwbólowo. Na tym jednak nie koniec korzyści, owoce zawierają również luteinę, która jest cenna dla naszego wzroku.

 

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

Mini kiwi jest też często nazywane owocem koncentracji i zdrowia. Regularne spożywanie owoców poprawia nasze samopoczucie, pomaga się nam skupić i łagodzi stres.

Jeśli zapragniecie mieć Aktinidie we własnym ogrodzie musicie zaopatrzyć się w dwie odmiany – żeńską i męską tylko wtedy doczekacie się owoców.

My najbardziej lubimy jeść owoce prosto z krzaka, jednak poniżej zapraszam na kilka przepisów z wykorzystanie mini kiwi.

 

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

PRZEPISY:

 

1. Jogurtowe muffinki z mini kiwi

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

2. Sałatka z mini kiwi, gruszkami i oscypkiem

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

3. Tarta z mini kiwi

Mini kiwi – małe, słodkie i bez włosków

 

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia Marty 20.10.2015 13:21
Dokładanie, postanowiłam napisać "coś" o tych owocach bo ostatnio jest na nie "moda" ;)
bietka 20.10.2015 10:28
Marta to masz bardzo fajne smakołyki w ogródku, to teraz już wiem skąd ten wpis i te zdjęcia :)
Kuchnia Marty 19.10.2015 11:36
@bietka ja mam je w ogródku ale w tym roku już widziałam w kilku sklepach - w zeszłym tygodniu w Lidlu. Warto spróbować :D
bietka 19.10.2015 11:32
nie dość że nie jadłam takich małych kiwi, to nawet nigdy ich nie widziałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak