Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mini kiwi

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 240 g
masło 165 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
woda zimna 6-7 łyżek

Składniki na nadzienie

cukier puder 100 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana kremowa 30% 75 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kiwi 150 g (mini kiwi)

Dodatkowo

kiwi 1/2 szklanki (mini kiwi)

Porada

W przepisie użyłam owoców Aktinidia, czyli tzw, mini kiwi

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mini kiwi

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 1 - Tarta z mini kiwi foto
2
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 2 - Tarta z mini kiwi foto
3
Przygotowanie nadzienia:
Mini kiwi w całości blendujemy/miksujemy na gładką masę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ubijamy kilka minut. Na koniec do masy jajecznej dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki mini kiwi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut.

Wyjmujemy tarte i studzimy.

Krok 3 - Tarta z mini kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 19.10.2015 20:47
wygląda świetnie :)
Babeczka35 19.10.2015 18:05
Pięknie wygląda.
IKrakowianka 19.10.2015 17:25
wygląda świetnie
irenka 19.10.2015 14:36
wygląda ślicznie ,musi być przepyszne
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:40
mini kiwi? jeszcze takich nie widziałam
Aleksandra/Olcia 19.10.2015 11:22
nie widziałam takiego kiwi,apetyczne ciasto
pestka 19.10.2015 11:21
smaczny deser
Monika-twin 19.10.2015 10:21
FAJNY PRZEPIS.
molanka 19.10.2015 09:59
wygląda super
patryska76 19.10.2015 09:16
wygląda genialnie!
bietka 19.10.2015 09:11
bardzo ładnie się prezentuje :)
Krzysztof15 19.10.2015 06:21
wyglada apetycznie
Justyna Jussstiii 19.10.2015 00:41
wow nie wpadłabym na taki pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak