Mieszanka fasolowa z tofu

Opublikowano: 05.02.2014
Mieszanka fasolowa z tofu
Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej fasolki i tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem http://aniolywkuchni.blogspot.com/

Składniki:


500g mieszanki fasolki szparagowej
opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego)
0,5 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki mieszanki przypraw(papryka, czosnek, kolendra, kmin rzymski, chili itp), u nas przyprawa do fajity
0,5 szkl wywaru warzywnego sezam, u nas czarny 




Mieszanka fasolowa z tofu

Wykonanie:

Fasolkę szparagową wrzucić na wrzątek i podgotować 5-7 minut. tofu pokroić w kostkę, cebulę i paprykę w piórka. Na małą patelnię wrzucić tofu i obsmażyć ze wszystkich stron, aż się zarumieni .Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebule i paprykę, podsmażać przez 2 minuty na małym ogniu często mieszając. Dodać tofu i fasolkę szparagową, mieszając dodać sok z cytryny, przyprawy i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i poddusić kilka minut. Posypać ziarnem sezamowym i natychmiast podawać.

Mieszanka fasolowa z tofu 

prymat